Aanhoudende vraag bij afnemend aanbod

0

De vraag naar woningen blijft de komende jaren hoog, terwijl het aanbod afneemt. Als gevolg hiervan blijven de woningprijzen flink stijgen. Het ING Economisch Bureau gaat uit van een gemiddelde prijsstijging van 7% in 2017 en 5% in 2018.

Voor de tweede helft van 2017 verwacht ING dat de groei iets afneemt, vooral als gevolg van het krimpende aanbod in de grote steden. In steden als Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen leidt een gebrek aan aanbod nu al tot minder transacties. Teleurgestelde huizenzoekers wijken hier volgens de economen uit naar andere regio’s of stellen hun koopplannen uit. Vooral dit uitstellen van koopplannen zal een remmende werking hebben op het aantal transacties. “Ondanks de groeivertraging in de tweede helft van het jaar verwachten wij dat in 2017 een recordaantal van 250.000 woningen wordt verkocht. In 2018 zal het aantal transacties echter niet verder meer groeien. Wij gaan uit van een lichte daling tot 245.000 transacties.”

De nodige onzekerheden

Deze ramingen zijn echter omgeven met verschillende onzekerheden. ING: “Ten eerste hangt de hypotheekrente-ontwikkeling af van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Afhankelijk van wanneer en hoe snel de ECB haar ruime monetaire beleid verkrapt, kan dit de Nederlandse hypotheekrente en zo de huizenprijzen beïnvloeden. Ook het beleid van het komende kabinet is van belang. Daarnaast wordt door het IMF en DNB geadviseerd om het maximale leenbedrag ten opzichte van de waarde van de woning (LTV) verder te verlagen. Tot slot zou ook het versoepelen van de 100%-aflosverplichting voor starters een positief effect kunnen hebben op huizenprijzen.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.