7 vragen aan Hidde Coebergh (ING)

0

In de special van InFinance Kansen & Visies 2023 zei Hidde Coebergh, directeur Wonen bij ING, voor de goede adviseur veel reden te zien voor optimisme en vertrouwen in de toekomst. Inmiddels zijn we ruim turbulente drie maanden verder. Hoe staat het nu met zijn optimisme en vertrouwen?

“Ja, de markt is uitdagend. Daarom hebben huizenkopers en -bezitters richting, ondersteuning en advies nodig”

“Mijn optimisme en vertrouwen is onveranderd. Dit is ook niet gebaseerd op marktomstandigheden, maar op het belang van goed advies. Er zijn nog altijd meer mensen die een woning willen kopen dan dat er woningen te koop staan. Als je de huidige hypotheekrente afzet tegen de huurprijzen, dan is het vanuit financieel en vermogensperspectief nog steeds veelal aantrekkelijker en verstandiger om een woning te kopen. Dat moet uiteraard wel in een maatwerkadvies gevat worden. Zeker in de huidige economische omstandigheden die door vrijwel iedereen in de portemonnee worden gevoeld. Het is voor een financieel professional gesneden koek, maar de consument duizelt het als het in het nieuws gaat over inflatie, besteedbaar inkomen of rente. Dat maakt onzeker en roept vragen op.

Zeker als je op het moment staat om een beslissing te nemen met grote financiële impact, zoals het kopen of verduurzamen van een huis. Of als je wordt geconfronteerd met een life event als baanverlies of relatiebreuk. En laten we vooral positieve life events als samenwonen, trouwen of gezinsuitbreiding niet vergeten. Allerlei verschillende momenten met verschillende (financiële) vraagstukken die allemaal om maatwerk vragen. Een comfortabel idee dat er voor consumenten die hiermee worstelen onafhankelijke financieel experts klaarstaan. Experts die duiding geven, scenario’s schetsen en helpen bij het maken van de juiste keuze. Die experts zijn en blijven nodig. Dat is de basis van mijn optimisme en vertrouwen.”

2: Het woord verduurzaming is al gevallen. Een maatschappelijk relevant onderwerp dat steeds meer een plek krijgt in hypotheekadvies. Wat biedt ING voor mogelijkheden hierbij?

“Duurzaamheid is inderdaad niet meer weg te denken en een belangrijk onderdeel in ieder goed financieel (hypotheek-) adviesgesprek. Of het motief tot verduurzaming nu oorsprong vindt in financiële drijfveren, gebaseerd is op het willen nalaten van een betere en schonere wereld of een combinatie daarvan. ING kan helpen bij de financiering daarvan. Begin vorig jaar introduceerden wij de Duurzaamheidskorting. Die is inmiddels uitgebreid zodat de consument 24 maanden heeft om de verduurzaming van de woning tot minimaal energielabel- A te realiseren.

Vanaf april bieden wij extra financieringsruimte om te verduurzamen. Dit via de bekende Energiebesparende voorzieningen (EBV) als je klant al exact weet wat er aan verduurzaming gedaan gaat worden of via het Energiebespaarbudget (EBB) als dat nog minder duidelijk is. Dit geldt voor de aankoop en bij het verbouwen van een woning. De extra financiering wordt in een apart (groen) bouwdepot gezet voor wettelijk toegestane verduurzamende maatregelen zoals isolatie van dak, vloer en gevel, isolerende kozijnen en deuren, een warmtepomp of zonnepanelen.

Met extra financieringsruimte kan de consument echt geholpen worden om een flinke stap te zetten in de verduurzaming van de woning. Zo gaan financiële gezondheid en de gezondheid van onze planeet hand in hand.”

3: Die extra financieringsruimte bieden andere hypotheekverstrekkers toch ook al?

“Dat klopt, met deze extra financieringsruimte waren sommige marktpartijen ons voor. Vanuit ‘at par’ komen is vooroplopen onze ambitie. Ik zeg altijd dat wij de oranje leeuw steeds meer een groen randje geven en daar past dit bij.”

4: Wat zit er nog meer in het vat?

“Naast uitbreiding van onze propositie vanuit het perspectief verduurzaming proberen wij continu te blijven innoveren om specifieke klantgroepen nóg beter te bedienen. Denk aan onze seniorenpropositie, extra mogelijkheden voor ondernemers die een eigen woning willen financieren, ‘duurhuur’ voor starters en de Verhuisregeling voor doorstromers. Onze intermediaire distributiepartners weten deze proposities steeds beter te vinden.”

5: Je noemt de Verhuisregeling. Wat is daar bijzonder aan?

“Leuk dat je dat vraagt. Met onze Verhuisregeling, ook wel bekend als de meeneemregeling, loopt ING écht voorop. Door de stijgende rente is een bestaand rentecontract mee kunnen nemen bij een verhuizing relevanter dan ooit tevoren. Meerdere hypotheekverstrekkers bieden het meenemen van rente aan; dat doen wij als ING dus ook.

Wat ons onderscheidend maakt is dat de consument kan kiezen voor rentemiddeling als je de rente op de huidige hypotheek niet één-op-één kan meenemen. Dit kan de consument vele duizenden euro’s voordeel opleveren. ING werd door Vereniging Eigen Huis recent genoemd als een van de positieve uitzonderingen waar dit gewoon mogelijk is.”

6: Je noemde aan het begin van ons gesprek een paar keer het woord maatwerk. Streven ING en andere hypotheekverstrekkers niet juist naar standaardisatie om sneller en efficiënter te worden?

“Er staan bijna vijf miljoen koopwoningen in Nederland en zo’n tweederde daarvan is met een hypotheek gefinancierd. Het zou niet minder dan een wonder zijn als al die hypotheken van al die verschillende huishoudens met al die verschillende financiële mogelijkheden, dromen en wensen allemaal ‘standaard’ zouden zijn. Verantwoord maatwerk is noodzakelijk én mogelijk. Denk hierbij ook aan onze oplossingen voor hypotheken met hogere hoofdsommen of de zogenaamde complexe casussen.

Het is onze ambitie deze dienstverlening verder uit te breiden voor het intermediair. Verdere optimalisatie van het proces blijft daarnaast natuurlijk ook cruciaal; een efficiënt proces maakt dat de financieel adviseur meer tijd beschikbaar heeft voor maatwerk. Daarom introduceren we continu verbeteringen in dienstverlening of uitbreiding van keuzemogelijkheden voor onze intermediaire business partners. Bijvoorbeeld door de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) in te kunnen zetten ter vervanging van de werkgeversverklaring. En door inkomensverklaringen voor ondernemers te accepteren van gespecialiseerde partijen als Raadhuys, overviewz, Pentrax en Zakelijk Inkomen. Maar je kunt natuurlijk ook nog steeds zelf het inkomen berekenen of dat laten doen door de specialisten van ING. De keuze is aan de adviseur.”

7: Samengevat: geen reden voor pessimisme?

“Ik was laatst met vrienden in Vlaanderen. Daar las ik een tegeltje met een uitspraak van de Vlaamse sportjournalist Piet Theys. Ik kende hem ook niet, want hij is overleden toen ik nog op de lagere school zat. Zijn uitspraak was ‘Pessimisme kan ik begrijpen, gebrek aan optimisme niet’. Die heb ik onthouden en past bij onze realiteit van vandaag. Ja, de markt is uitdagend. Daarom hebben huizenkopers en -bezitters richting, ondersteuning en advies nodig. Juist dat maakt het vak van financieel adviseur zo uitdagend en belangrijk. We zeggen niet voor niets: ’t Begint bij jou.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.