55-plusser met woonwens realiseert deze niet

0

Ruim de helft (56%) van de 55-plussers die weleens nadenkt over een volgende woonstap, heeft nog geen concrete stappen gezet om deze te realiseren. Dit blijkt uit een onderzoek dat Florius door PanelWizard liet uitvoeren onder bijna 1.100 55-plussers.

De groep 55-plussers die weleens nadenkt over een volgende woonstap, maar nog geen concrete stappen heeft gezet om deze te realiseren, heeft hiervoor verschillende redenen. Ze geven bijvoorbeeld aan dat zij graag in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen (36%) en/of graag de eigen tuin/buitenruimte willen behouden (31%). Sommigen voelen zich nog te jong om tot actie over te gaan (24%). Ook het willen behouden van privacy (14%) en vrijheid (17%) speelt een rol.

Opvallend is dat het percentage 55-plussers dat wel heeft nagedacht over levensloopbestendig wonen, maar nog geen actie heeft ondernomen, onder vijftigers, zestigers en zelfs zeventigers ongeveer even hoog is. “Om plannen te realiseren, is kennelijk meer nodig”, aldus Karin Polman, directeur van Florius

Voor 20% van de 55-plussers die al hebben nagedacht over hun volgende woonstap was het bereiken van een bepaalde leeftijd de aanleiding. Voor 19% was dat de eigen gezondheid of die van de partner óf het plan nu alvast levensloopbestendig te gaan wonen, zodat men later niet meer hoeft te verhuizen.

Nieuwe levensfase

“55 voelt misschien jong om al met je volgende woonstap bezig te zijn, maar dat is zo gek nog niet”, aldus Polman. “Vanaf 55 jaar breekt voor veel mensen een nieuwe levensfase aan. De kinderen – als ze die hebben natuurlijk – zijn misschien het huis uit en het pensioen komt langzaam in zicht. 55-plussers hebben meer tijd en ruimte, misschien ook wel financieel. Een heel natuurlijk moment om een volgende woonstap te maken. Dat kan verhuizen zijn naar de woning waar je altijd al van hebt gedroomd óf het helemaal naar wens maken van je eigen woning. Volledig toekomstbestendig, zodat je er nog héél lang van kan genieten.”

 

Lees hier het interview met Florius waarin dit onderwerp aan bod komt:

Florius ziet kansen in vergrijzing én vergroening

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.