‘200.000 woningeigenaren lopen betalingsrisico’

0

Ongeveer 10% van de twee miljoen mensen met een aflossingsvrije hypotheek loopt het risico de maandlasten niet meer te kunnen betalen wanneer hun inkomen daalt, bijvoorbeeld na pensionering. Dat blijkt uit een analyse van Vereniging Eigen Huis (VEH).

VEH heeft een hypotheekscan online gezet, waarvan ruim 56.000 mensen gebruik hebben gemaakt. Daaruit blijkt dat 90% van de huiseigenaren die hun hypotheek niet aflossen, de rentelasten ook na hun pensionering nog goed kunnen betalen. 10% heeft in dit geval dus wel een probleem, wat neerkomt op zo’n 200.000 woningeigenaren in Nederland.

“Het onderwerp leeft duidelijk onder huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek”, zegt Nico Stolwijk van VEH. “De hypotheekscan is op 1 oktober geïntroduceerd, tegelijkertijd met de ‘aflossingsblij’ campagne van de banken. Het is een eenvoudige manier om zelf te onderzoeken hoe je er later financieel voor staat. De uitkomst kan een grote groep huiseigenaren geruststellen. Anderen krijgen het advies om naar hun hypotheekadviseur te gaan en te bespreken welke maatregelen ze nu kunnen nemen zodat problemen over een aantal jaren kunnen worden voorkomen.”

De betaalbaarheid van de hypotheek kan een probleem worden als het toekomstig pensioen lager is dan het huidige inkomen, terwijl de hypotheekrente hoger kan zijn en het voordeel van renteaftrek vervalt. De huiseigenaar die zijn hypotheek na dertig jaar wil verlengen komt dan niet door de onvermijdelijke leentoets bij de bank. Dan zal er vaak niets anders overblijven dan het huis te verkopen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.