Tevreden Nederlander wisselt niet snel van bank

0

Ruim 57% van de Nederlanders zegt aan trouw te blijven aan hun bank, omdat zij over het algemeen tevreden zijn. Ruim de helft (51%) geeft zelfs aan nog nooit van bank te zijn gewisseld.

Dat blijkt uit onderzoek van online bank MeDirect onder duizend respondenten. Een andere belangrijke reden om niet van bank te willen wisselen is het gebrek aan interesse om zich te verdiepen in andere banken (32%). Verder wordt een overstap als lastig ingeschat. Een derde van de niet-overstappers ziet een overstap als gedoe en administratieve rompslomp en zegt het daarom niet te willen.

Toch is 49% van de Nederlanders ooit op zoek gegaan naar groener gras. De belangrijkste reden daarvoor is volgens het onderzoek de spaarrente. Ruim 31% van de overstappers geeft aan dat een hogere spaarrente de hoofdreden was voor het wisselen van bank of om ook klant te worden bij een andere bank.

Lagere kosten en tarieven zijn ook redenen om te wisselen van bank (25%). Voor 19% van de overstappers was een negatieve ervaring met een bank of de klantenservice de reden voor een switch. Ruim een op de tien heeft zich laten overtuigen door positieve verhalen van anderen.

Minder vertrouwen in depositogarantiestelsel EU

Ruim 84% van de Nederlanders geeft aan de Nederlandse grootbanken te vertrouwen. Daarnaast geeft 73% van de ondervraagden aan vertrouwen in de Nederlandse bankvergunningen en ons depositogarantiestelsel te hebben. Opvallend is dat men minder vertrouwen heeft in banken die vallen onder het Europees depositogarantiestelsel (31%).

Job Mantz, Country Manager bij MeDirect, merkt daarbij op dat veel mensen niet weten dat een depositogarantiestelsel in de EU gebaseerd is op dezelfde wet- en regelgeving en een gelijkwaardige bescherming biedt. “Dan is het toch opvallend dat we geneigd zijn om lang bij dezelfde bank te blijven. Zeker in een tijd waarin consumenten op zoek zijn naar financiële voordelen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.