Spaarrente vindt weer de weg naar boven

0

Na jaren van berichten over negatieve spaarrentes, lijkt er nu een kentering te zijn gekomen op de Nederlandse spaarmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar is een flinke toename te zien van het aantal rentestijgingen. Dat meldt MoneyView in zijn Spaarrente Barometer.

Het zijn niet alleen rentetarieven van deposito’s die omhoog gaan, ook bij de dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) hebben diverse renteverhogingen plaatsgevonden. Verschillende aanbieders hebben aangegeven de negatieve spaarrentes in de komende maanden te gaan afschaffen.

Net als het eerste kwartaal gaat ook het tweede kwartaal van dit jaar bij DOS te boek als een zeer rustig kwartaal met dertien wijzigingen. Het grote verschil zit hem in het soort wijzigingen.

Van de dertien renteaanpassingen betrof het in negen gevallen een verhoging. Hoewel de verhogingen nog niet substantieel zijn, is het wel voor het eerst sinds jaren dat er weer meer verhogingen dan verlagingen zijn geregistreerd. Momenteel ligt de gemiddelde rentevergoeding bij een saldo van 10.000 euro net onder 0,06%. Daarmee is de gemiddelde rente bijna 7% gestegen vergeleken met een jaar eerder. Dit is ook terug te zien in onderstaande figuur waarin de gemiddelde rentetarieven voor DOS over afgelopen vijf jaar zijn weergegeven.

Ten opzichte van het eerste kwartaal is de hoogst verkrijgbare rente voor een DOS zonder beperkende voorwaarden met 0,5 procentpunt gestegen tot 0,35%. Deze rente wordt zowel vergoed op de spaarrekening bij de Estse Bigbank als bij de Franse Renault Bank. Laatstgenoemde rekening wordt aangeboden door (banken)platform Raisin.

Veel wijzigingen bij deposito’s

In tegenstelling tot DOS zijn bij lange termijndeposito’s (LTD’s) veel rentewijzigingen geregistreerd (53) in de tweede drie maanden van dit jaar. Het betreft in al deze gevallen renteverhogingen. Net als bij DOS is het al weer een aantal jaar geleden dat dit zich voordeed.

Vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden betreft het een stijging van het aantal rentewijzigingen van bijna 90%. Meer dan de helft van de geregistreerde renteverhogingen (29 van de 53) vonden plaats bij producten die door (banken)platform Raisin worden aangeboden.

Koploper met maar liefst acht wijzigingen in drie maanden is de Italiaanse Banca Progetto, gevolgd door de Estse Coop Pank en de Zweedse Klarna Bank die beide vijf verhogingen doorvoerden. De hoogst verkrijgbare spaarrentes bij looptijden 1, 5 en 10 jaar worden op dit moment aangeboden door buitenlandse aanbieders. De hoogste rentes bij looptijden 5 en 10 jaar zijn respectievelijk 1,75% en 2,00% en worden vergoed door de Estse Bigbank.

Vergeleken met 1 april 2022 zijn de rentes van de drie onderzochte looptijden gestegen met respectievelijk 69%, 35% en 33%. De vraag zal zijn of deze stijging ook in het derde kwartaal gaat doorzetten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.