Spaarrente van nul komt steeds dichterbij

0

Een rente van nul procent voor spaarrekeningen komt steeds dichterbij. Met name de traditionele grootbanken zitten nog maar net boven nul procent, onderzocht MoneyView. Een negatieve spaarrente lijkt echter voorlopig niet aan de orde.

ING verlaagde per 1 oktober haar rentetarief voor onder andere de Oranje Spaarrekening naar 0,05%. MoneyView: “Gezien het feit dat de grootbanken elkaar veelal volgen ten aanzien van spaarrentewijzigingen, lijkt het een kwestie van tijd voordat Rabobank en ABN Amro de spaarrente ook zullen verlagen naar 0,05%.”

Hoewel Triodos sinds begin april al geen spaarrente meer vergoed op haar spaarrekeningen, zijn er vooralsnog geen andere aanbieders die dit voorbeeld hebben gevolgd. Dat spaarders moeten gaan betalen voor het stallen van hun spaargeld lijkt wat MoneyView betreft voorlopig ook nog niet aan de orde. “Banken lijken terughoudend wat betreft een negatieve rente, gezien het psychologische effect hiervan op klanten.” Het onderzoeksinstituut verwacht wel dat meer aanbieders in de nabije toekomst geen rente meer vergoeden op de spaarrekening.

Ten opzichte van begin dit jaar is het gemiddelde rentetarief voor een dagelijks opvraagbare spaarrekening bijna een derde gedaald, tot 0,30%. De hoogste rente voor een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden bedraagt op dit moment 0,50%. Deze rente wordt door Anadolubank aangeboden voor Alfa Slimmer Sparen.

Geen renteverhogingen

Ten opzichte van het vorige kwartaal was het derde kwartaal van 2017 qua hoeveelheid rentewijzigingen voor de dagelijks opvraagbare spaarrekeningen een rustig kwartaal. Terwijl aanbieders in het tweede kwartaal gezamenlijk 24 rentewijzigingen hebben doorgevoerd, waren dit in het derde kwartaal nog maar 22 wijzigingen. Deze 22 rentewijzigingen hebben er voor gezorgd dat in totaal 43 dagelijks opvraagbare spaarrekeningen zijn gewijzigd.

Hiermee is het een van de rustigste derde kwartalen van de afgelopen tien jaar. Alleen in 2010 hebben de aanbieders nog minder spaarrentewijzigingen doorgevoerd in het derde kwartaal, namelijk slechts 20.

Net als vorig kwartaal is er geen enkele aanbieder geweest die het spaarrentetarief dit kwartaal heeft verhoogd. Van de 30 aanbieders hebben 20 aanbieders hun rentetarief verlaagd. Twee aanbieders hebben de rente in het derde kwartaal twee keer verlaagd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.