‘Renteverlagingen deposito’s in stroomversnelling’

0

Na ongeveer anderhalf jaar van rentestijgingen zijn de rentes voor spaardeposito’s sinds november 2023 weer aan het dalen, constateert vergelijkingssite Geld.nl. Die tendens is deze maand in een stroomversnelling gekomen.

In januari verlaagden tot nu toe elke werkdag wel enkele banken hun depositorentes, constateert Geld.nl. De dalingen zijn vooral te zien bij deposito’s met middellange looptijden van 2 tot en met 5 jaar. Eind 2023 was de hoogste rente voor een spaardeposito van 2 jaar nog 4,45%. Nu is dit nog maar 4,05%. Voor een deposito van 5 jaar ging de hoogste rente van 4,1% naar 3,6%.

Ook bij deposito’s van 6 maanden en 1 jaar ziet Geld.nl enkele dalingen, maar er zijn ook banken die nu de rentes juist verhogen bij deze looptijden. Dit gaat om een rente tot 4,2%.

Waarom de depositorentes dalen

Dat de rentes op de spaardeposito’s dalen, komt vooral doordat de inflatie onder controle lijkt. Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl: “Beleggers hebben hier steeds meer vertrouwen in en zijn daardoor bereid een lagere rente te vragen voor geld dat ze uitlenen op de kapitaalmarkt. De rente voor een staatslening van 2 jaar stond begin november nog op ongeveer 3,2%. Nu staat deze op 2,75%. Omdat banken de rentes voor hun spaardeposito’s ook baseren op die kapitaalmarktrentes, dalen die nu dus mee.”

Voor het bepalen van de depositorentes bij kortere looptijden kijken banken meer naar de geldmarkt voor leningen tot 1 jaar. “Deze tarieven dalen nog niet zo hard, omdat die meestal meer meebewegen met de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft haar rente sinds eind september op 4% staan. De verwachting is dat de ECB deze rente pas op zijn vroegst in het tweede kwartaal gaat verlagen”, legt Bulthuis uit. “Als dat gebeurt, dalen uiteindelijk ook de rentes voor deposito’s met kortere looptijden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.