‘Grote verschillen deposito’s bij vervroegde beëindiging’

0

Tussen de in Nederland aangeboden lange termijndeposito’s (LTD) zijn grote verschillen zichtbaar ten aanzien van het vervroegd beëindigen, zo berekende MoneyView. Het is voor consumenten van groot belang om van tevoren goed uit te zoeken welke voorwaarden en kosten van toepassing zijn.

Dit blijkt uit het Special Item van MoneyView over LTD’s. In principe is het niet mogelijk om spaardeposito’s tussentijds te beëindigen. Toch zijn hier uitzonderingen op; de zogeheten impactvolle gebeurtenissen. Sommige van deze gebeurtenissen zijn zowel onvoorzien als impactvol, zoals overlijden, arbeidsongeschiktheid, schuldsanering en werkloosheid. Andere impactvolle gebeurtenissen zijn wel in te plannen, zoals de aankoop van een huis, samenwonen of een huwelijk.

De AFM gaf in 2015 aan dat het wenselijk is dat er bij onvoorziene impactvolle gebeurtenissen geen onnodig hoge drempel voor klanten is om over zijn of haar geld te kunnen beschikken. MoneyView bekeek of de markt sindsdien gehoor gaf aan deze oproep.

Op 1 januari 2015 werden 37 spaardeposito’s aangeboden. Dat aantal is op dit moment 41. Een aantal zaken valt op, aldus MoneyView. “Ten eerste is bij diverse impactvolle gebeurtenissen in de onderzochte periode het aantal producten, waarbij kosteloos kan worden beëindigd, gedaald. Dit geldt met name voor de gebeurtenissen ‘aankoop huis’, ‘huwelijk’ en ‘samenwonen’.”

Buitenlandse deposito’s

Ten tweede valt op dat bij onvoorziene impactvolle gebeurtenissen juist wel een stijging zichtbaar is van het aantal deposito’s dat kosteloos vroegtijdig kan worden beëindigd, behalve bij ‘overlijden’. Ten opzichte van 1 januari 2015 is bij deze gebeurtenis het aantal producten waarbij niet kosteloos vroegtijdig kan worden gestopt, meer dan verdubbeld. Een belangrijke oorzaak hiervoor is het feit dat sinds 2016 buitenlandse deposito’s via spaarplatformen op de Nederlandse spaarmarkt worden aangeboden. Het is bij bijna al deze spaardeposito’s niet mogelijk om bij onvoorziene en impactvolle gebeurtenissen vroegtijdig kosteloos te stoppen.

Van de twaalf  buitenlandse spaardeposito’s die momenteel in Nederland verkrijgbaar zijn via een spaarplatform, is het in 10 gevallen bij geen enkele impactvolle gebeurtenis mogelijk om het deposito vroegtijdig kosteloos te beëindigen. Bij vroegtijdige beëindiging krijgt de consument alleen de inleg terug en verliest hij/zij de opgebouwde rente. De ietwat hogere rentevergoeding bij deze buitenlandse deposito’s brengt blijkbaar met zich mee dat beduidend minder coulant wordt omgegaan met eerder stoppen in geval van (on)verwachte impactvolle gebeurtenissen.

MoneyView concludeert: “Gezien de grote verschillen die bij spaardeposito’s gelden ten aanzien van het beëindigen, de vraag of het spaardeposito überhaupt vervroegd kan worden stopgezet en de eventuele kosten die hieraan verbonden zijn, is het voor consumenten van groot belang om van tevoren goed uit te zoeken welke voorwaarden van toepassing zijn. Een hoge(re) rentevergoeding gaat in de praktijk namelijk vaak ten koste van de mogelijkheden om eventueel eerder te stoppen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.