2023: terugkeer van stijgende spaarrente

0

Na jaren van dalende spaarrentetarieven heeft de rente in 2023 de weg naar boven weer gevonden. De opwaartse trend is te zien bij zowel de dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) als de lange termijndeposito’s (LTD’s).

Dat staat in de MoneyView Spaarrente Barometer over het vierde kwartaal van 2023. Hoewel de rente in 2023 bij nagenoeg alle spaarproducten omhoog is gegaan, voeren voornamelijk de buitenlandse DOS en LTD’s die worden aangeboden door spaarplatform Raisin de boventoon wat betreft de hoogte van de spaartarieven.

DOS: gemiddelde rente 2,44%

Dat de spaarrente flink omhoog is gegaan afgelopen jaar, is duidelijk terug te zien in de cijfers. In de eerste week van 2023 lag het gemiddelde voor een DOS met een saldo van 10.000 euro nog ruim onder één procent (0,67%). Aan het einde van elk kwartaal stond de rente bijna een half procentpunt hoger dan het vorige, waarmee de gemiddelde rente inmiddels is uitgekomen op 2,44%. De hoogst verkrijgbare spaarrente is momenteel afkomstig van de Duitse aanbieder Trade Republic. Bij de Trade Republic Spaarrekening wordt een rente geboden van 4%.

Terwijl er vorig jaar rond deze tijd nog meerdere DOS waren met een rentetarief net boven de 0%, is dit beeld nu helemaal verdwenen. Alle spaarrekeningen bieden een rente van 1,50% of hoger. De spaartarieven van de grootbanken bevinden zich nog steeds in de onderste regionen.

LTD: gemiddelde rente 3%

Ook bij LTD’s wordt 2023 grotendeels gekenmerkt door rentestijgingen. Het waren in Q4 weer vooral de producten die via spaarplatform Raisin worden aangeboden waarbij de rente meerdere malen wijzigde. Van de tachtig geregistreerde renteaanpassingen in het laatste kwartaal betrof het in meer dan twee derde van de gevallen wijzigingen bij door Raisin aangeboden deposito’s.

Net als in 2022 was het afgelopen jaar vooral het gemiddelde voor een 1-jaars deposito dat flink steeg, namelijk met meer dan 40%. Op dit moment ligt de gemiddelde rente voor de drie genoemde looptijden om en nabij de 3%.

Hoewel de hoogst verkrijgbare rente voor een 1-jaars deposito op het hoogtepunt op 4,40% lag, is deze inmiddels weer iets gedaald, waardoor ze uitkomt op 4,20%. Dit tarief wordt aangeboden door de Portugese Banca BAI (aangeboden door spaarplatform Raisin). Voor zowel een 5-jaars als een 10-jaars deposito ligt de hoogst verkrijgbare rente momenteel op 3,50%. De hoogste rentes worden voornamelijk aangeboden op deposito’s afkomstig van buitenlandse aanbieders.

MoneyView merkt overigens ook op dat in de laatste weken juist weer wat renteverlagingen bij LTD’s zijn waargenomen. “Wat het komende jaar gaat brengen, zullen we moeten afwachten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.