Lakeman zet Deutsche Bank onder druk

0

Pieter Lakeman gaat Deutsche Bank dagvaarden. De directeur van Swapschade eist namens een groep cliënten een schadevergoeding, omdat aan klanten die Deutsche Bank van ABN Amro overnam volgens Swapschade geen rentecaps zijn geadviseerd en zelfs niet aangeboden.

Het betreft volgens Lakeman schadeclaims die per onderneming variëren van enkele honderdduizenden tot circa 1 miljoen euro. “Bij de verkoop van de renteswaps aan met name MKB-bedrijven kwamen de rentecaps niet eens ter sprake. Door de verkochte renteswaps kon Deutsche Bank gratis profiteren van de rentedaling. Had de bank daarentegen rentecaps verkocht dan zou de klánt hebben geprofiteerd van de rentedaling. Een rentecap kostte gemiddeld ongeveer 0,5% premie per jaar tegen 4 tot 5% bij een renteswap. De bescherming tegen rentestijging was voor beide producten ongeveer gelijk.”

Bankvergunning ingeleverd

Deutsche Bank heeft zich niet aangesloten bij het herstelkader van de door minister Dijsselbloem ingestelde Onafhankelijke Derivatencommissie. Deutsche Bank leverde wel haar bankvergunning in bij DNB, die dat onder voorwaarden accepteerde. DNB wil Swapschade naar eigen zeggen geen duidelijkheid verschaffen over de aard en inhoud van die voorwaarden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.