‘Zorg voor gunstige kredieten bij verduurzaming’

0

In 2050 kookt niemand in Nederland meer op gas, bepaalde de overheid in 2016. Er wordt geen nieuwe gasinfrastructuur meer aangelegd en de aansluitplicht wordt geschrapt.

Dat lijkt ver weg, maar het betekent dat de komende jaren de eerste wijken al van het aardgas af zullen gaan. Overvecht-Noord is zo’n wijk: de gemeente Utrecht wil 8000 woningen in deze wijk vóór 2030 van het gas afhalen.

Extra leenruimte

Het streven is dat in 2030 zeker twee miljoen Nederlandse huizen geen gebruik meer maken van het aardgasnet. Nieuw opgeleverde huizen worden direct zonder gasleiding gebouwd. Voor bestaande woningen betekent de ‘ontgassing’ echter een flinke verbouwing. Daar moet je maar net de middelen voor hebben.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vindt dat geldverstrekkers en hypotheekadviseurs woningeigenaren meer moeten stimuleren tot verduurzaming van woningen. Dit geldt voor zowel aanstaande als bestaande eigenhuisbezitters. De minister meldde dit voorjaar dat over heel 2017 gemiddeld bij 2,1% van de afgegeven NHG-garanties gebruik is gemaakt van de extra leenruimte voor energiebesparende maatregelen. Er lijkt sprake van een stijgende trend.

Spaarpotje

Voor het nemen van energiebesparende maatregelen kan de maximale hypotheek worden opgerekt tot 106%. Wie een duurzaam huis koopt, kan ook meer lenen op basis van het inkomen.

Maar zo’n hypotheekverhoging is niet voor iedereen weggelegd. Je moet maar net een leuk spaarpotje hebben staan voor verduurzaming. Uit onderzoek blijkt dat 42% van de huisbezitters hier geen geld voor heeft of het spaargeld niet aan vergroening wil besteden.

Outside the box-denken

Hier is een rol weggelegd voor de kredietverstrekker. De rente van een consumptieve lening is weliswaar hoger dan de hypotheekrente, maar de consument kan de lening snel en kosteloos afsluiten. Ik vind dat kredietverstrekkers die deze markt willen bedienen, meer outside the box moeten gaan denken.

Een goede zaak. Kredietaanbieders kunnen eveneens (ook een beetje) bijdragen aan een betere wereld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Guus Alfrink

Guus Alfrink is commercieel directeur van ALFAM.