Triodos biedt overbruggingskrediet voor filmsector

0

Triodos Bank gaat overbruggingskredieten verstrekken aan producenten van bioscoopfilms en documentaires die met steun van het Nederlands Filmfonds gerealiseerd worden. Volgens eigen zeggen is Triodos de enige bank in Nederland met dit initiatief.

Dat maakt de bank vandaag bekend bij de start van het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Nederlandse film- en documentairemakers lopen er vaak tegenaan dat een deel van het benodigde productiebudget pas na oplevering van de film beschikbaar komt. Met een overbruggingskrediet van Triodos Bank kunnen producenten eerder over middelen beschikken. Zo ontstaat er meer financiële zekerheid, waardoor bijvoorbeeld medewerkers en leveranciers eerder uitbetaald kunnen worden.

George van Breemen, zakelijk directeur Nederlands Filmfonds, benadrukt: “Films gaan pas van start als de volledige financiering is gegarandeerd. Dat betekent niet dat al deze middelen ook daadwerkelijk beschikbaar zijn op het moment dat de behoefte het grootst is, zoals tijdens de draaiperiode of postproductiefase. Dat Triodos Bank een eenvoudig toegankelijk overbruggingskrediet kan bieden, is van grote toegevoegde waarde voor de continuïteit van producenten en iedereen die als crew- of castlid aan een film werkt.”

De overbruggingskredieten worden gedekt door een garantieovereenkomst die Triodos Bank vorig met het Europees Investeringsfonds (EIF) afsloot. Die faciliteit maakt het mogelijk om tot 200 miljoen euro te lenen aan culturele en creatieve ondernemers in België, Nederland, Spanje en Duitsland. Omdat het risico voor de bank kleiner wordt door de garantie, wordt de drempel voor culturele ondernemers om geld te lenen lager; ze betalen bijvoorbeeld minder rente, of hoeven minder zekerheden te geven. Dit maakt het mogelijk om bepaalde investeringen in bijvoorbeeld de filmsector te kunnen financieren. Triodos is de enige Nederlandse bank die zo’n overeenkomst met het EIF heeft afgesloten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.