Samenwonende Friezen lenen het hoogst

0

Uit het Nationaal Leenonderzoek 2016 uitgevoerd door Geldshop, blijkt dat alleenstaande 50-plussers in Flevoland het vaakst lenen. Utrechters lenen het minst vaak, namelijk 22% minder dan het landelijk gemiddelde.

Friese samenwonende 50-plussers met kinderen lenen het hoogste bedrag volgens het onderzoek (een analyse van 29.501 leningaanvragen uit 2016). Het gewenste leenbedrag van de Friese 50-plussers bedroeg afgelopen jaar gemiddeld 22.196 euro, zo’n 21% boven het landelijk gemiddelde.

Het laagste gemiddelde leenbedrag was afgelopen jaar te vinden in Groningen, waar men ruim 15% onder het gemiddelde wilde lenen, 15.489 euro.

Gemiddelde leenbedrag fors gestegen

Nederlanders leenden in 2016 fors meer dan het jaar ervoor. In 2016 steeg het gewenste gemiddelde leenbedrag voor consumptief krediet naar 18.337 euro. Dit is een stijging van 19%.

In 2016 werden kredieten voornamelijk aangevraagd om bestaande leningen en kredieten samen te voegen. 41% van de leningaanvragen was bestemd voor dit leendoel.

Toename oversluitingen

Er is een toename van het aantal oversluitingen door mensen die voorheen vast zaten aan hun lening. In 2016 zijn er voor deze groep wel mogelijkheden gekomen om over te sluiten.

Madiha Leuven-Mouchtak, directeur van Geldshop (foto), over deze ontwikkeling: “Deze mensen gaan na het oversluiten van hun doorlopend krediet naar een persoonlijke lening direct starten met aflossen. Dat is voor deze groep heel belangrijk omdat daarmee financiële  problemen bij het naderen van de pensioenleeftijd voorkomen kunnen worden.”

BKR

Vergeleken met data uit de voorgaande jaren, is het aantal afwijzingen op basis van een negatieve BKR verminderd.

In Limburg werden mensen – ten opzichte van het landelijk gemiddeld – het vaakst geweigerd in verband met een negatieve BKR. Utrecht kende daarentegen de minste afwijzingen door een negatieve BKR-registratie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.