‘Persoonlijke lening onbekend als verbouwfinanciering’

0

De meeste woningbezitters met verbouwplannen gebruiken de overwaarde op de woning als financiering. Volgens kredietverstrekker Freo zijn zij zich er echter vaak niet van bewust dat een persoonlijke lening voor dit doel meer financiële en fiscale voordelen kan bieden.

Dat blijkt uit het Grote Verbouwonderzoek in opdracht van Freo. Van de consumenten die de verbouwing hebben gefinancierd via een hypotheek (77%) geeft 21% aan een persoonlijke lening te hebben overwogen voor de verbouwing. Maar liefst 39% van deze ‘hypotheek-verbouwers’ wist niet dat bij een persoonlijke lening de rente net als bij een hypotheek aftrekbaar kan zijn voor de belasting.

“Het blijkt dat de persoonlijke lening als financieringsmogelijkheid bij verbouwing toch onbekend en soms ten onrechte onbemind is. 56% van de ‘hypotheek-leners’ is zich namelijk niet bewust van het feit dat een persoonlijke lening in sommige gevallen goedkoper kan zijn dan de traditionele hypotheek. Sterker nog, uit een voorbeeldcase bleek dat als consumenten kunnen kiezen tussen de twee financieringsvormen met een vrijwel gelijk maandbedrag zij toch eerder kiezen voor een hypotheek waarbij ze afsluit- en advieskosten van soms wel 1.900 euro dus voor lief nemen”, aldus de kredietverstrekker.

De redenen waarom consumenten kiezen voor een hypotheek zijn vooral gebaseerd op de jarenlange ervaringen met hypotheekvormen. “Vertrouwder, prettiger, alles onder één dak zijn dan beweegredenen. Terwijl de consumenten die een persoonlijke lening afsluiten juist kiezen voor gemak, goedkoper en lagere kosten.”

Meer jongeren kiezen voor persoonlijke lening

Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren met verbouwplannen kiezen voor een persoonlijke lening (36%) in plaats van de overwaarde gebruiken op de woning. Bij 55-plussers is dit in 24% van de gevallen. Veruit favoriet (65%) is om de overwaarde op de woning te gebruiken om (een deel) van de verbouwing te bekostigen.

Ron van Vliet, directeur van Freo, raadt woningbezitters met verbouwplannen aan niet klakkeloos hun hypotheek te verhogen, maar eerst goed te rekenen en te vergelijken. “Ondanks de lage rente komen er bij een tweede hypotheek namelijk een aantal andere kosten kijken, zoals afsluit-, notaris- en advieskosten. Daarbij is het ook zo dat als je geen overwaarde hebt op je huis of de hypotheek geen ruimte meer biedt er andere oplossingen kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om de verschillende financieringsvormen goed te vergelijken, zodat je voor jezelf de juiste keuze maakt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.