Overkreditering op Visa en MasterCard

0

International Card Services (ICS) – uitgever van de creditcards Visa en MasterCard – heeft van de AFM een bestuurlijke boete van 2,4 mln euro opgelegd gekregen. De ABN Amro dochter heeft van juni 2012 tot maart 2015 meer krediet aan kaarthouders verstrekt dan verantwoord was.

Volgens de toezichthouder hebben kaarthouders hierdoor meer rente en kosten moeten betalen aan ICS en zijn ze mogelijk in financiële problemen geraakt. Het betreft hier een doorlopend krediet in de vorm van creditcards met een ‘Gespreid Betalen Faciliteit’. ICS heeft inmiddels een regeling vastgesteld om gedupeerde kaarthouders te compenseren en heeft daarvoor een bedrag van circa 47 mln euro gereserveerd.

15% hogere kredietlimiet

In 26 van de 29 onderzochte dossier heeft de AFM overkreditering vastgesteld. Klanten van ICS mochten 15% meer betalingen met een creditcard doen dan volgens de kredietlimiet was toegestaan. Ook hield ICS bij de vaststelling van de kredietruimte ten onrechte geen rekening met eventuele kosten voor kinderen van de klant.

Boetehoogte

Bij de vaststelling van de hoogte van de boete heeft de AFM rekening gehouden met de ernst van de overtreding en de mate van verwijtbaarheid, maar ook met de door ICS getroffen regeling om gedupeerde klanten tegemoet te komen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.