NLInvesteert: half miljard aan kredietaanvragen in eerste kwartaal

0

De aanvragen voor nieuwe leningen vanuit het Nederlandse MKB nemen sterk toe, bemerkt financieringsplatform NLInvesteert. De leningenportefeuille schoot in het eerste kwartaal van dit jaar door de half miljard euro. Inmiddels staat er voor 531 miljoen euro aan leningen uit.

Na een lichte recessie in 2023 boekt het Nederlandse MKB weer groene groeicijfers. Dat zou volgens NLInvesteert de toenemende behoefte aan nieuwe leningen verklaren. Het financieringsplatform heeft sinds zijn oprichting in totaal voor 903 miljoen euro aan financiering bemiddeld, waarvan naast bancair geld een groot deel via het platform en via leningenfondsen met private investeerders.

Dit toont de sterke behoefte aan alternatieve financiering, stelt directeur Dirkjan Takke (foto). “Banken draaien de kredietkraan steeds verder dicht. De beschikbaarheid van bancaire financiering droogt daarmee op. De oplossing is dan vaak hybride financiering waarbij ondernemers financiering krijgen van investeerders, aangevuld met een deel bancair geld. Banken zijn in die combinatie vaker bereid krediet te verlenen, omdat de investeerders een belangrijk deel van het risico dragen.”

De groeitrend is ook zichtbaar in een rapport van Stichting MKB Financiering. Daaruit blijkt dat in 2023 de totale waarde van non-bancaire financiering met 27% is toegenomen, tot 5,15 miljard euro. Een groot deel gaat naar het MKB. Van alle MKB-financieringen tot 1 miljoen euro is vorig jaar 36% in non-bancair verstrekt, aldus het rapport.

Takke signaleert nog een trend in MKB-financiering. De financieringslasten voor bedrijven zijn de laatste jaren toegenomen door onder meer de stijgende rente en de terugtredende banken. MKB-bedrijven kiezen daarom vaker voor equity-financiering, waarbij ze een deel van hun aandelen verkopen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.