Nederlanders positiever over financiële situatie maar lenen ook meer

1

We zijn met zijn allen steeds positiever over de economie, onze portemonnee en geven ook meer uit. Vanaf 2016 zijn Nederlanders tevredener geworden over hun financiële situatie, volgens cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Op dat moment was bijna driekwart van de bevolking positief over de financiën. Bijna de helft van de ondervraagden vanaf 18 jaar en ouder had bovendien ook geen zorgen over de toekomst. Volgens het CBS markeerde dit een verbetering ten opzichte van 2013.

Economie trekt aan en optimisme verbetert verder

Dat we allemaal positiever zijn over onze portemonnee is niet zo gek, want de economie zit in de lift.

En ook veel recentere cijfers van het CBS onderstrepen dit optimisme van Nederlanders over hun financiële omstandigheden. Zo steeg de consumptie van huishoudens eind 2017, waarbij aanzienlijk meer werd uitgegeven aan duurzame goederen zoals huishoudelijke apparatuur en woninginrichting. Ook bleef het consumentenvertrouwen begin 2018 onverminderd hoog en hield de koopbereidheid stand.

Meer geld lenen

Het aanhoudende vertrouwen in de economie betekent niet alleen dat we meer uitgeven en tevreden zijn over de financiële situatie. We durven ook meer risico te lopen en gaan dus vaker geld lenen voor grote uitgaven die we niet uit willen stellen. Zo lag het aantal aanvragen voor een lening in het derde kwartaal van 2017 op een recordniveau, volgens een onderzoek van Ambtenarenlening. Opvallend, want juist deze periode geldt als een zwakke periode voor de kredietverstrekking, volgens deze kredietbemiddelaar.

Evenwel werden vorig jaar tussen juli en september 40 procent meer aanvragen gedaan voor een lening dan in het jaar ervoor. Dat is volgens Ambtenarenlening niet zo gek want nu de rente nog laag is, hopen we daar nog snel van te profiteren. Daarom wordt ook vaker gekozen voor een persoonlijke lening. Bij deze kredietvorm ligt de rente en aflossing vast, in tegenstelling tot een doorlopend krediet, waar de rente variabel kan zijn. Wel geeft een doorlopend krediet de ruimte om een afgelost bedrag opnieuw op te nemen.

Lening om te verbouwen

Omdat we tevreden zijn met onze financiële situatie, willen we grote investeringen minder vaak uitstellen. Denk aan geld lenen voor een verbouwing. Uit cijfers van Geldshop blijkt dat het aantal aanvragen voor een lening specifiek bedoeld om een verbouwing te financieren in 2017 met meer dan 50 procent is gestegen ten opzichte van 2016. Ook het aantal aanvragen dat werd goedgekeurd steeg.

Verder namen de bedragen die werden geleend voor een verbouwing toe. Dit bedrag lag in 2016 nog iets boven de 13.000 euro, en in 2017 was dit meer dan 15.000 euro. Het aantal leningen voor een verbouwing steeg niet alleen bij consumenten met een koopwoning, maar ook bij huurders.

Ruim een vijfde van alle leningaanvragen voor een verbouwing kwam vorig jaar van mensen met een huurwoning. Deze groep investeert meer in de huurwoning omdat de doorstroom naar een koopwoning lastig is vanwege de woning schaarste. Het bedrag dat huurders vroegen was wel iets bescheidener dan dat van kopers, namelijk gemiddeld rond de 9.000 euro.

Dit is een partnerbijdrage van Pricewise.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar