Lenen wordt steeds duurder

0

De kredietrentes blijven maar stijgen. Inmiddels zijn de gemiddelde rentes voor persoonlijke leningen nu 12% hoger dan aan het begin van het jaar en zelfs bijna 57% hoger dan aan het begin van 2022, becijferde vergelijkingssite Geld.nl.

In de afgelopen vier weken alleen al hebben bijna alle Nederlandse kredietverstrekkers hun rentes één of meerdere keren verhoogd. De allergrootste stijging is te zien bij de laagste leenrente in de markt. Die ging van 3,3% in januari 2022 naar 6,0% op dit moment, omgerekend een stijging van bijna 82%. Deze laagste leenrentes worden berekend bij een persoonlijke lening vanaf 50.000 euro.

Maar ook voor lagere leenbedragen wordt inmiddels fors meer rente berekend door kredietverstrekkers. Zo was de laagste rente voor een persoonlijke lening van 10.000 euro in januari 2022 nog 5,75%, terwijl die nu op 7,2% staat.

Vertraagde reactie op kapitaalmarktrentes

Dat de leenrentes zo hard stijgen, komt doordat ze vertraagd reageren op de kapitaalmarktrentes. De rente voor een 10-jaarsstaatslening steeg bijvoorbeeld van 0,01% in januari 2022 naar 3,08% aan het begin van maart dit jaar. Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl: “Dit betekent dat het voor kredietverstrekkers duurder is om het geld te lenen waarmee ze leningen aan consumenten verstrekken. Dit berekenen ze door in de vorm van hogere kredietrentes.”

De laatste week zijn de kapitaalmarkrentes flink gedaald naar aanleiding van het faillissement van de Silicon Valley Bank in De Verenigde Staten en het feit dat beleggers bang zijn dat meer banken door de hoge rentes in de financiële problemen komen. Of dit betekent dat de rentes voor leningen ook weer gaan dalen, is volgens Bulthuis niet zeker. “Het hangt er maar net vanaf hoelang de dalende kapitaalmarktrentes aanhouden en in hoeverre centrale banken in staat zijn om beleggers gerust te stellen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.