Lenen kost niet altijd alleen maar geld

0

Geld lenen kost geld, word je bij iedere leenmogelijkheid ingewreven. Een goede waarschuwing, want je betaalt inderdaad extra door de rente over het leenbedrag. Toch kan geld lenen ook zorgen voor een besparing.

Het hangt er maar net vanaf waar je het geleende geld voor gaat gebruiken. Investeer je het in iets wat geld oplevert door iets te creëren en op te zetten, of door het te gebruiken voor iets waarmee je geld gaat besparen? Dan is geld lenen zo slecht nog niet. Hoe kan een lening je alsnog geld opleveren?

Investeer in een buitenkansje op de woningmarkt

Feit is dat sparen voor ingrepen en investeringen je geen extra geld kost. Je krijgt rente over een spaarbedrag. Is dat bedrag hoger dan 30.000 euro (of 60.000 euro voor stellen), dan betaal je daar vermogensbelasting over. Wel zijn er uitzonderingen. Betaal je vermogensbelasting, dan kost sparen dus ook wat geld.  Leen je, sluit dan in alle gevallen sowieso geen lening af tegen een hoge rente.

Investeren in een huis om deze later met winst te verkopen, is een goede reden om een persoonlijke lening of een doorlopend krediet aan te gaan. Vaak zijn de gunstigste projecten huizen die slecht onderhouden zijn of er erg ouderwets uitzien, en daardoor voor weinig geld op de markt staan. Als je bereid bent om zo’n huis of appartement flink onder handen te nemen en om te toveren tot een aantrekkelijke, leefbare woning kun je met goede timing zeker meer winst boeken dan je aan rente over je lening kwijt bent.

Timing (en wat geluk) is wel degelijk een belangrijke factor; de woningmarkt en de hypotheekrente zijn zeker leidend. Investeer niet in deze optie als te voorzien is dat de woningprijzen gaan dalen.

Doe duurzame, energiezuinige ingrepen aan de woning

Als je een lening wilt afsluiten om je woning te verduurzamen, kijk dan eerst eens naar subsidies. Soms kun je via de gemeente of via instanties een subsidie krijgen voor duurzame ingrepen. Dit omdat duurzaamheid op deze manier gestimuleerd wordt en voor meerdere mensen toegankelijk is. Koop je een woning en geef je aan de woning duurzamer te gaan maken, dan kun je 106 procent van de woningwaarde aan hypotheek krijgen. In dat geval is een lening (en spaargeld) niet je enige optie.

Is je woning eenmaal energiezuiniger, dan zul je minder energie verbruiken. Hierdoor daalt de energierekening, waardoor je geld bespaart. Wanneer je denkt aan zonnepanelen kopen, dan wek je zelf energie op en bespaar je nog meer.

Eigen onderneming starten

Een andere, duurzame optie om het maximale uit je lening te halen, is het starten van je eigen onderneming. Natuurlijk moet je er flink voor werken om dit op de middellange tot lange termijn winstgevend te maken, maar als zo’n lening ervoor kan zorgen dat jij voor jezelf een succesvolle baan creëert die wellicht zeer winstgevend gaat worden als je het goed speelt, is het de rente dubbel en dwars waard! Wel is dit uiteraard altijd een risico dat je neemt.

Koop op tijd gewilde seizoensgebonden producten in

Het slim inkopen van producten buiten het hoogseizoen om kan zich ook flink terugbetalen. Een voorbeeld hiervan zijn airco’s en ventilatoren. In de zomer – en vooral die van 2018 – waren ze niet aan te slepen. Iedereen moest er een hebben, ook als ze wat duurder uitvielen dan gehoopt. Want ja: iedereen wil er tegelijkertijd een.

De slimme (hobby-)ondernemer voorziet dit in de winter en struint Marktplaats af om airco’s op te kopen bij mensen die er van af willen omdat het ding zo in de weg staat. Honderd euro winst per unit als je ze vervolgens in de zomer weer verkoopt is niets raars. Hetzelfde zou je omgekeerd kunnen doen met winterbanden en wintersportartikelen. Een bescheiden lening afsluiten om op deze slimme manier zaken te doen kan dus allicht op winst uitkomen.

Realistisch zijn

En zo zijn er nog meer manieren waarop geld lenen winstgevend kan zijn. Gebruik je een lening enkel en alleen voor de aanschaf van een product waar je vervolgens geen besparing doet of winst mee maakt, dan kost de lening je geld.

Of een lening winstgevend kan zijn en een besparing kan opleveren, weet je in veel gevallen niet altijd zeker. Het kan een gok zijn die je gaat nemen. Enkel bij de duurzame ingrepen, is het zo goed als zeker dat je gaat besparen. Het is belangrijk dat je realistisch bent.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar