Kabinet komt met schuldenaanpak

0

Het kabinet neemt maatregelen om het aantal mensen met problematische schulden terug te dringen en mensen met schulden beter te helpen.

In Nederland heeft één op de tien huishoudens te maken met problematische schulden en voor één op de vijf huishoudens bestaat het risico om met problematische schulden te maken te krijgen. Het kabinet geeft in de schuldenaanpak voorrang aan het voorkomen dat betalingsachterstanden ontstaan, oplopen en resulteren in problematische schulden. Het kabinet zet in op maatregelen die daaraan bijdragen, zoals vroegsignalering, het tegengaan van overkreditering en aandacht voor mensen die minder zelfredzaam zijn.

In een brief aan de Tweede Kamer geeft staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op hoofdlijnen aan welke maatregelen daartoe genomen worden. In het ‘Actieplan brede schuldenaanpak’ worden drie actielijnen omschreven:

  • Actielijn 1: Problematische schulden voorkomen: preventie en vroegsignalering
  • Actielijn 2: Ontzorgen en ondersteunen
  • Actielijn 3: Zorgvuldige en maatschappelijk verantwoorde incasso

Van Ark: “Op alle aspecten van de aanpak van schulden hebben de verantwoordelijke bewindspersonen mogelijkheden gevonden om problematische schulden te voorkomen, stapeling van schulden tegen te gaan, samen met gemeenten mensen met schulden sneller en effectiever te helpen en – niet in de laatste plaats – samen met overheidsorganisaties de incasso van het rijk zorgvuldig en maatschappelijk verantwoord in te richten.”

“Ik heb er als coördinerend bewindspersoon voor schulden vertrouwen in dat we met zijn allen betekenisvolle stappen kunnen zetten voor de mensen om wie het gaat.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.