‘Groei private lease overtreft verwachtingen’

0

Het totale aantal lease-auto’s in Nederland steeg in 2017 met 9,3% ten opzichte van 2016 naar 860.000. De jaargroei is voor 60% toe te schrijven aan private lease, dat met een stevige groei te maken heeft.

Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). Op basis van voorlopige cijfers wordt geschat dat de jaargroei voor 27% aan zakelijk geleaste personenauto’s en voor 13% aan bestelauto’s.

De sterke groei van private lease overtreft volgens de VNA alle verwachtingen. Eind 2016 stond de teller op 64.000 leasecontracten en per eind 2017 wordt het aantal op 103.000 geschat. Dat is een groei van ruim 60% in één jaar. De magische grens van 100.000 private leasecontracten werd daarmee veel eerder behaald dan voorspeld.

De meeste private leaserijders komen uit de leeftijdsgroep 26-55 jaar. Opvallend is dat het aandeel van de groep 56+ toeneemt. Daarnaast is een voorzichtige ontwikkeling te zien van kleinere auto’s naar auto’s in het midden- en duurdere segment. Renate Hemerik, directeur VNA, over de populariteit van private lease: “De consument wil zorgeloze mobiliteit en krijgt dat met private lease.”

Benzine versus elektrisch

Op dit moment kiest de private leaserijder meestal voor een benzineauto. Een elektrische auto is op dit moment in verhouding nog fors duurder dan een vergelijkbaar model op benzine. De VNA dringt er bij de overheid op aan om elektrisch rijden te stimuleren met belastingen waar ook de consument iets aan heeft.

“Ons kabinet heeft een grote ambitie om de CO2-uitstoot te verlagen. Een schone, elektrische auto moet ook voor private leaserijders bereikbaar worden. Dat is goed voor het milieu en helpt het kabinet met de enorme uitdaging op het gebied van klimaat.”

Gezonde toekomst

De VNA ziet een gezonde toekomst voor de sector. Hemerik: “We hebben als autoleasebranche een uitermate goede uitgangspositie om een belangrijke rol te spelen bij de invulling van toekomstige mobiliteit. Deze cijfers bieden perspectief voor een toekomst waarbij we toegaan naar gebruik van mobiliteit in plaats van het bezit van een auto. De leasesector heeft de kennis in huis om als mobiliteitsprovider rond de reis op te treden.”

Het rapport ‘Autoleasemarkt in cijfers 2017’, met een diepgaande analyse van het leasewagenpark, wordt eind maart verwacht.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.