Daling leenrentes stagneert

0

Sinds eind 2019 daalden de gemiddelde rentes voor persoonlijke leningen elke maand, maar daaraan lijkt nu een einde gekomen te zijn. Volgens vergelijkingssite Geld.nl staan de rentes sinds maart van dit jaar stil.

“Alleen bij de hoogste leenbedragen, vanaf 50.000 euro, is in april nog een kleine verlaging te zien. Voor lagere leenbedragen is de gemiddelde rente al drie maanden gelijk gebleven”, aldus Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Dat kredietverstrekkers de rentes niet meer verlagen, heeft volgens Bulthuis verschillende redenen. De belangrijkste is dat de bodem in zicht lijkt. Doordat in de laatste maanden van 2020 en de eerste maanden van 2021 de rentes nog zo hard zijn gedaald, houden veel kredietverstrekkers nog maar weinig geld over aan de leningen. “Als kredietverstrekkers de rentes nóg verder verlagen, houden ze zelf geen winst meer over”, aldus Bulthuis.

Daarnaast stijgen de kapitaalmarktrentes, waardoor het voor kredietverstrekkers duurder wordt om geld aan te trekken. De kosten voor het inkopen van het geld stijgen dus. “Verder zijn door de corona-pandemie de risico’s van leningen nog steeds onzeker. Bijvoorbeeld doordat mensen misschien toch nog hun baan verliezen en de leningen niet meer kunnen betalen. Deze factoren geven kredietverstrekkers geen ruimte om de rentes verder te verlagen”, zegt Bulthuis.

Ook de nieuwe leennormen die per 2021 zijn ingegaan, spelen een grote rol. Door deze regels kunnen consumenten fors minder lenen. Dit drukt ook op de winstgevendheid van de kredietverstrekkers.

Historisch laagtepunt

Of dit betekent dat de leenrentes de komende maanden omhoog gaan, is volgens Bulthuis nog onzeker. Dit hangt heel erg af van hoe de kapitaalmarktrentes en de economie zich ontwikkelen. “Als de kapitaalmarktrentes blijven stijgen, moeten kredietverstrekkers uiteindelijk hun leenrentes wel verhogen. Hetzelfde geldt als het risico van leningen toeneemt, bijvoorbeeld doordat mensen in de nasleep van de corona-crisis hun baan verliezen.”

Volgens Bulthuis is dit voor mensen die een paar jaar geleden een lening hebben afgesloten hét moment om deze over te sluiten. “De leenrentes zijn nu op een historisch laagtepunt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.