Coface: ‘Risicobeoordeling Nederland voorlopig stabiel’

0

Kredietverzekeraar Coface verlaagt de risicobeoordeling van onze buurlanden, maar Nederland blijft voorlopig stabiel. Gezien de uitdagingen waar de Nederlandse economie mee te maken heeft, kan deze beoordeling echter snel veranderen.

De wereldeconomie heeft momenteel met veel crises te maken, waaronder de oorlog in Oekraïne, de extreme inflatiecijfers en de hernieuwde lockdowns in China. Coface heeft daarom de risicobeoordeling van negentien landen neerwaarts bijgesteld, waaronder Duitsland, België, Oostenrijk, Estland, Portugal, Spanje en Frankrijk.

“In tegenstelling tot de buurlanden is de landenrisico-analyse van Nederland niet naar beneden bijgesteld”, aldus Christiane von Berg, econoom voor de regio Noord-Europa bij Coface. “De reden hiervoor is dat de Nederlandse economie er voor de oorlog beter voorstond dan die van andere landen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland staat de Nederlandse economie al sinds het tweede kwartaal van 2021 op en boven het niveau van voor de pandemie. Opvallend is ook dat het aantal faillissementen bij bedrijven merkbaar lager ligt vergeleken met België.”

Gevaar op de loer

Dit betekent niet dat de situatie van de Nederlandse economie niet is verslechterd. Vóór de oorlog lag de beoordeling tussen A1 en A2. Deze is nu gezakt tussen A2 en A3. Momenteel blijft het risico dus op A2 niveau (een lage kans op wanbetaling). Gezien de uitdagingen waar de Nederlandse economie mee te maken heeft, kan deze beoordeling echter snel veranderen. Als de huidige situatie verslechtert, zou de risicobeoordeling van Nederland omslaan naar A3, de laagste rating sinds 2000 (het begin van de landenrisicobeoordelingen).

Winstgevendheid onder druk

Edwin Busio, directeur van Coface Nederland: “De winstgevendheid van bedrijven wordt zwaar op de proef gesteld door de zeer hoge energie- en grondstofprijzen. Als bedrijven deze kosten niet snel genoeg doorberekenen aan hun klanten, zal het moeilijk worden om winst te maken. Inflatie tast de koopkracht van particuliere huishoudens en de particuliere consumptie steeds verder aan. Werknemers zullen hierdoor hogere lonen eisen, wat bedrijven onder druk zet.”

Voorlopig blijft het aantal faillissementen van bedrijven in Nederland echter relatief laag. Van januari tot mei lagen de insolventies in totaal 6% hoger dan in 2021 in dezelfde periode. Er zijn echter sectoren met opvallende stijgingen in het aantal faillissementen. Zo is een stijging van 200% te zien in de energiesector en laten de textiel- en kledingsector, de houtsector, de chemische sector en de automobielsector een stijging zien van 100%.

De belangrijkste reden voor deze extreme stijgingen is het geringe aantal bedrijven in deze sectoren en het uitzonderlijk lage aantal faillissementen in de periode 2020/2021, waardoor de procentuele verandering in het algemeen met slechts enkele insolventies toeneemt. Hoge energieprijzen zorgen bovendien voor veel druk op deze bedrijven.

Voor Nederland heeft Coface het sectorrisico voor de chemische sector en de bouw verhoogd van laag naar middelhoog risico en voor de detailhandel van middelhoog naar hoog risico. In vergelijking met andere landen uit deze regio is de sectorrisicobeoordeling van Nederland echter nog steeds de beste.

Onrust in de export

De betrouwbaarheid van China als toeleveringsland neemt steeds verder af en ook de toeleveringsketen wordt herhaaldelijk onderbroken. Als exportland heeft Nederland specifiek last van de verminderde vraag uit West- en Oost-Europa. Hier speelt ook de stijgende rente een rol, die de financiering van veel bedrijven en consumenten onder druk zet.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.