Banken verlenen 53,5 miljard krediet aan bedrijven

0

De kredietverlening door banken aan bedrijven tijdens de coronacrisis is de afgelopen maand doorgegroeid van 51,1 naar 53,5 miljard euro. Dat blijkt uit de vijfde Corona Monitor banken van dit jaar. De banken zien momenteel geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen.

Sinds het begin van de coronacrisis hebben banken ruim 59.000 ondernemers geholpen aan financieringen. Van het totaalbedrag van 53,5 miljard euro gaat voor 3,4 miljard euro naar financiering met overheidsgarantie, zoals de Borgstelling MKB-kredieten  BMKB-C (BMKB-C), de Garantie Ondernemersfinanciering (GO-C), het Borgstellingskrediet Landbouw (BL-C) en de Klein Krediet Coronaregeling (KKC). Dit betreft ruim 8.300 bedrijven.

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: “De meeste kredieten wordt verstrekt aan kleinere bedrijven. Van de kredieten die in de monitor naar voren komen, betreft 60% een bedrag onder de 250.000 euro. We zien nu geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen. De aangekondigde verlenging van de overheidssteun en de uitbreiding van de terugbetaalregeling voor uitgestelde belastingen dragen daaraan bij.”

“We gaan nu een nieuwe fase in, waarbij ondernemers zich opmaken om weer vooruit te kijken. Banken staan ook in de herstelfase klaar om ondernemers te helpen. Het kabinet heeft aangegeven dat de regelingen BMKB-C, KKC en GO-C in de herstelfase ruimer kunnen worden toegepast, waarbij investeringen voor herstel via de garantieregelingen kunnen worden ingevuld. Dat is met name relevant in sectoren die door corona hard zijn geraakt, waar ondernemers na anderhalf jaar veel van hun eigen reserves hebben moeten gebruiken,” aldus Buijink.

Betaalpauze

129.000 bedrijven hebben vorig jaar van banken een betaalpauze gekregen, met een totale waarde van 3,1 miljard; dit betreft de generieke betaalpauze van een half jaar die vorig jaar kort na het begin van de crisis is gegeven. Hiermee staat de teller sinds het begin van de coronacrisis in maart vorig jaar op in totaal 56,6 miljard euro financiering voor 188.000 ondernemers. Betaalpauzes zijn op individuele basis nog steeds mogelijk.

Consumenten

Ook bij consumenten zien banken op dit moment geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen, mede dankzij de steunmaatregelen en betaalpauzes vanuit de overheid en het bedrijfsleven. Bij de groep die wordt geraakt door de crisis nemen banken vooralsnog geen gevolgen voor de betalingen voor hypotheken en consumptieve leningen waar.

Daarnaast zien banken dat bepaalde groepen klanten flink hebben gespaard, mogelijk omdat er minder kon worden uitgegeven door de beperkende maatregelen. Hieruit komt naar voren dat de coronacrisis zeer verschillend uitpakt voor Nederlanders. De overheidsmaatregel om betaalpauzes die banken op individuele basis kunnen geven fiscaal te ondersteunen, is verlengd tot 31 oktober 2021.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.