Aantal oversluitleningen en gemiddelde leenbedrag daalt

0

In 2017 worden er minder leningen overgesloten dan in 2016, blijkt uit een onderzoek van Geldshop. Het aantal aanvragen voor een oversluitlening is dit jaar met 7,7% gedaald ten opzichte van de eerste acht maanden van het jaar daarvoor. Ook het gemiddelde bedrag dat Nederlanders lenen om leningen over te sluiten, is flink gedaald. In 2017 is dit gemiddelde leenbedrag 24.352 euro, terwijl dit vorig jaar nog 27.214 euro was. Het gaat hierbij dus om een daling van maar liefst 10%.

Lening oversluiten

Er zijn verschillende manieren van geld lenen: persoonlijke lening, doorlopend krediet, creditcardschulden, roodstand, kopen op afbetaling… Voor mensen die veel verschillende leningen hebben lopen, is het vaak verstandig om de leningen over te sluiten. Zo worden de verschillende leningen overgezet in één lening.

Dit is een stuk overzichtelijker, en daarnaast kan er vaak veel geld mee bespaard worden. Geldshop doet elk jaar onderzoek naar het aantal leningen dat werd overgesloten en het gemiddelde leenbedrag dat daarbij werd gekozen.

Meeste aanvragen in maart

Verreweg de meeste aanvragen voor het oversluiten van leningen werden dit jaar in maart gedaan. Dit komt waarschijnlijk doordat het thema ‘leningen oversluiten’ in die maand veel aandacht kreeg van de media. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde toen namelijk richtlijnen voor hypotheekverstrekkers voor het berekenen van de boeterente.

De boeterente, die mensen moeten betalen als ze hun hypotheek oversluiten, bleek bij veel hypotheekverstrekkers te hoog. Daarom moesten de hypotheekverstrekkers het te veel betaalde bedrag terugbetalen aan de oversluiters. Naar verwachting heeft dit ervoor gezorgd dat meer mensen zich zijn gaan oriënteren in het oversluiten van hun leningen.

Hoogste leenbedrag voorjaar

Het hoogste gemiddelde leenbedrag werd dit jaar, net zoals vorig jaar, in het voorjaar aangevraagd. In januari was het gemiddelde leenbedrag met 26.001 euro het hoogst. Maar ook in maart was het leenbedrag relatief hoog (25.609 euro).

Provinciaal verschil

Er zijn op provinciaal niveau grote verschillen in het aantal aanvragen en de hoogte van het leenbedrag. In Flevoland werden de meeste oversluitleningen aangevraagd, hier werd bijna twee keer zo vaak (186%) een lening overgesloten dan gemiddeld in de rest van Nederland.

Ook het gemiddelde leenbedrag was in Flevoland het hoogst: 26.420 euro. In Utrecht was het aantal oversluitleningen het laagst, net 79% van het landelijk gemiddelde. Wel was het gemiddelde leenbedrag hier met 25.838 euro relatief hoog. In Overijssel was het gemiddelde leenbedrag het laagst (22.500 euro).

Verschil leeftijdscategorieën

De verschillen zijn ook erg groot in leeftijdscategorieën. Mensen tussen de 51 en 64 jaar oud vragen de meeste oversluitleningen aan. Van alle oversluitleningen komt 39,4% uit deze leeftijdsgroep. Ook het gemiddelde leenbedrag is in deze groep het hoogst: 27.180 euro.

Jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud sluiten het minst vaak een lening over, slechts 6,4% komt uit deze groep. Dit komt mogelijk doordat mensen in deze leeftijdsgroep nog maar een lening op hun naam hebben staan, en oversluiten dan ook minder snel gedaan wordt. Het gemiddelde leenbedrag is bij deze leeftijdscategorie met 12.034 euro ook het laagst.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar