Woningbezitter bespaart 272 euro door bezwaar tegen WOZ-waarde

0

Woningbezitters kunnen gemiddeld 272 euro belasting besparen wanneer zij bezwaar aantekenen tegen de WOZ-waarde van hun huis. In de praktijk tekent echter minder dan 2% van de 7,6 miljoen Nederlanders die een WOZ-beschikking krijgen bezwaar aan. Daarvan wordt iets meer dan de helft gehonoreerd.

Driekwart van de Nederlanders zou bezwaar willen maken tegen de WOZ-waarde van hun woning, die een dezer dagen samen met de jaarlijkse OZB-aanslag op de mat valt. Vier op de tien denken echter dat het niets oplevert en een op de vijf mensen vindt het te veel rompslomp. Dat blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Vostradamus heeft uitgevoerd in opdracht van juridisch taxatiebureau Bezwaarmaker.nl.

Drie op de tien Nederlanders vindt de geschatte waarde van hun woning te hoog. Eenzelfde aantal heeft ook wel eens bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. De rest niet. Als reden om het niet te doen geven ze aan dat het niets oplevert of te veel rompslomp kost. Van de respondenten denkt 43% dat hun bezwaar kansloos is. 15% weet niet eens dat bezwaar maken überhaupt mogelijk is.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de mensen niet weet dat ze een lagere WOZ-waarde kunnen eisen vanwege zaken als achterstallig onderhoud, gedateerde voorzieningen – zoals een oude badkamer, keuken en toilet -, een ongunstige ligging, de aanwezigheid van asbest, nabije windmolens, onzekerheid over bouwplannen of overlast van geparkeerde auto’s.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.