VEB en BvB: ‘Schrap nieuwe Box 3-regeling’

0

De VEB en de Bond voor Belastingbetalers (BvB) luiden de noodklok over de nieuwe Box 3-regeling. Zij vrezen een ‘excessieve belastingdruk’ voor veel belastingbetalers door de regeling voor vermogensrendementsheffing. In een gezamenlijke brief aan leden van de Eerste Kamer roepen zij daarom op deze te schrappen.

Volgens de belangenorganisaties worden vooral mensen die werken aan een aanvullend pensioen of altijd spaarzaam hebben geleefd, geraakt door de regeling. Van hen wordt verwacht dat zij over een groot deel van hun vermogen een rendement behalen van 4,7 of zelfs 5,5%. Voor vermogens tot 100.000 euro geldt een fictief rendement van 2,9%, tot 1.000.000 4,7% en daarboven 5,5%.

Zulke rendementen zijn volgens de organisaties alleen te behalen door grote risico’s te nemen. Zij pleiten als tijdelijke noodoplossing voor een handhaving van het forfaitair rendement van 4%.

Interen op vermogen

“Met de nieuwe Box 3-regeling wordt zelfstandige vermogensopbouw bestraft”, zegt directeur Paul Koster van de VEB. “En dat terwijl de Nederlander in toenemende mate verwacht wordt zelf zijn oudedagsvoorziening te regelen. De VEB vindt dit onbegrijpelijk.”

“Onderzoek onder spaarders toont aan dat invoering van de nieuwe Box 3-regeling enkel leidt tot verder interen op het vermogen dan al het geval is onder het huidige Box 3-stelsel”, vult voorzitter Jurgen de Vries van de BvB aan. “Sterker nog, willen spaarders aan hun belastingverplichting voldoen, dan dienen zij meer risico te nemen met hun vermogen. Als financiële instellingen worden aangesproken op hun zorgplicht voor particulieren, dan mogen wij van de overheid tenminste hetzelfde verwachten. Vermogensbelasting mag niet leiden tot ongewenste gedragseffecten, zoals het nemen van onverantwoorde risico’s voor burgers.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.