Vastgoedgetal als alternatief voor WOZ-waarde

0

Foto: Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar

VBO Makelaar heeft samen met MSC-Nederland een alternatief ontwikkeld voor de WOZ-waarde. De brancheorganisatie voor makelaars en taxateurs voelt meer voor een zogeheten Vastgoedgetal, dat los zou moeten staan van de fluctuaties in de vastgoedmarkt.

Gemeenten geven nu circa 165 miljoen euro uit aan de WOZ. VBO Makelaar wil de discussie openen over het gebruik van de WOZ-waarde voor diverse gemeentelijke heffingen en belastingen. De toepassing van de WOZ-waarde als marktwaarde door verzekeraars en banken is de brancheorganisatie een doorn in het oog, omdat deze twee waarden niet met elkaar overeen komen.

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “Vaststelling van de WOZ-waarde is al jaren discutabel. Er wordt vooral gebruik gemaakt van geautomatiseerde modelwaarden van een jaar oud. Het aantal daadwerkelijke taxaties in de woning gebeurt steekproefsgewijs. Hierdoor lopen markt- en WOZ-waarde sterk uiteen.”

Volgens de Waarderingskamer, die zich bezighoudt met de Wet WOZ, zijn de WOZ-waarden 3,6% gedaald in vergelijking met het peiljaar 2011. Maar sinds de waardepeildatum van 1 januari 2012 is de woningmarkt verder gedaald met circa 8%. Van der Ploeg: “Het Vastgoedgetal is een eerlijk alternatief, omdat het los staat van fluctuaties in de vastgoedmarkt. Het wordt gebaseerd op een aantal meetbare, objectieve gegevens. Als de OZB-heffing voor iedereen eerlijk en transparant wordt berekend, kan dat een flinke besparing aan bezwaarschriften en administratieve rompslomp opleveren voor gemeenten. Tel uit je winst.”

Het Vastgoedgetal gaat uit van de ruimteconsumptie en niet van de marktwaarde van de wijk of de woning. Van der Ploeg: “Omdat de OZB vaak naar onderhoud van de publieke ruimte gaat, is de heffing logischer dan heffing via een subjectief waardeoordeel. Het Vastgoedgetal is modulair opgebouwd, waardoor bijvoorbeeld de klasse van het energielabel van de woning makkelijk kan worden toegevoegd. Maar met meer modules is het wellicht ook mogelijk het Vastgoedgetal als objectieve grondslag te gebruiken voor andere heffingen uit de Wet WOZ.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.