Starter verder in het nauw gedreven

0

Vanaf volgende week donderdag (15 november) worden er tijdelijk geen nieuwe aanvragen voor de Starterslening in behandeling genomen. Voor de stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is het niet duidelijk of de leningen na 1 januari 2013 nog fiscaal aftrekbaar zijn. Mensen die voor het eerst een huis kopen lopen dus het risico geen lening meer te krijgen.  

“SVn kan alleen nog Startersleningen behandelen indien het zeker is dat deze passeren voor 1 januari 2013. Per 1 januari 2013 gelden immers nieuwe fiscale regels, waarbij op elke lening minstens vanaf jaar één annuïtair moet worden afgelost. De Starterslening wordt wel annuïtair afgelost maar niet vanaf jaar één”, aldus de stichting.

In het regeerakkoord staat dat “de gunstige leningsfaciliteit voor starters van de Stichting Volkshuisvesting Nederland zal worden uitgebreid”. Het is echter nog onduidelijk wat betekenis is van deze zinsnede. SVn hoopt dat naar aanleiding van het regeerakkoord in het nieuwe belastingplan in ieder geval een uitzondering wordt gemaakt voor de Starterslening, zodat deze niet vanaf jaar één hoeft te worden afgelost.

Als in het belastingplan uiteindelijk geen uitzondering wordt gemaakt voor de Starterslening, moet SVn per direct stoppen met het in behandeling nemen van Startersleningen. Het verwerken van een Starterslening duurt namelijk ongeveer zes weken. SVn krijgt voor de Starterslening momenteel ongeveer 100 aanvragen per week binnen.

Starters die zeker willen zijn van een Starterslening moeten vóór 15 november 2012 hun volledig ingevulde aanvraag indienen bij SVn. De Starterslening moet passeren bij de notaris vóór 1 januari 2013.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.