Starter gebaat bij ondersteuning op woningmarkt

0

Stichting Starter, die opkomt voor de belangen van de starter op de woningmarkt, heeft gemengde gevoelens over de woningmarktplannen van nieuwe kabinet Rutte II. Zo krijgen starters met hogere maandlasten te maken.

“Echt veel nieuws staat niet in het regeerakkoord. Het Kunduzakkoord beperkte de mogelijkheden al voor de starter in het koopsegment. Vanaf 1 januari zijn namelijk de annuïteiten- en lineaire hypotheekvormen voor de starter alleen nog fiscaal aftrekbaar”, stelt Dirk Hoogeterp van Stichting Starter. “Het is zeer teleurstellend dat deze maatregel niet van tafel is. Dit is werkelijk een slechte maatregel voor de starter. Hierdoor komen starters gewoonweg op hogere maandlasten te zitten.”

Stichting Starter is blij met de uitbreiding van de gunstige leningsfaciliteit van de Stichting Volkshuisvesting Nederland. De stichting zet wel vraagtekens bij de financiële ondersteuning van deze verruiming. “Nu zijn het over het algemeen de gemeenten die de Starterslening financieren. Ik kan nergens de cijfermatige onderbouwing vinden van de financiering van die gelden”, aldus Hoogeterp. “Maar iedere verruiming van de mogelijkheden voor de starter juichen wij toe en wij zijn blij te vernemen dat Rutte II ook hiermee daadwerkelijk de starter centraal stelt in haar plannen”.

Ook is Stichting Starter enthousiast over de benoeming van een minister van Wonen. “Ik sluit mij volledig aan bij NVM-voorzitter Ger Hukker dat het goed is dat er nu één minister is, die aan de knoppen draait in plaats van meerdere ministers. Ik heb dan ook alle vertrouwen dat deze minister de woningmarkt meer dan serieus neemt en wil heroverwegen om de verplichte annuïteiten/lineaire hypotheek te laten vervallen”, aldus Hoogeterp.

Hoogeterp ziet nog steeds voldoende kansen voor starters op de woningmarkt. “Als de banken nu ook hun verantwoordelijkheid pakken en in goed overleg met de nieuwe minister hypotheekverstrekking aan starters als prioriteit op de agenda zetten heb ik er alle vertrouwen in. Maar zolang de banken hun eigen belang laten prevaleren boven het maatschappelijk belang dan worden het zware jaren voor de totale woningmarkt. Ik kan mij niet voorstellen dat dit kabinet dat zover laat komen.”

Bron: NVM

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.