OZB stijgt te snel

0

Dit jaar betalen huiseigenaren bijna 4% meer OZB-belasting aan hun gemeente. De veelbesproken belasting op de eigen woning stijgt meer dan gemeenten met het Rijk hebben afgesproken. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 409 gemeenten.

Bijna negen van de tien gemeenten verhogen hun OZB-tarieven fors meer dan nodig is om de dalende woningwaarde te compenseren. Vereniging Eigen Huis wil dat de minister de OZB-stijgingen aan banden legt en dat niet alleen huiseigenaren maar ook huurders gaan meebetalen aan de OZB.

De jaarlijkse OZB-stijging lijkt geen enkele rekening te houden met de al jaren dalende woningwaarden en de gevolgen van de crisis voor huishoudens. Ondanks een lagere WOZ-waarde moeten veel huiseigenaren meer onroerende zaakbelasting betalen. Voor gemeenten blijkt de WOZ-waarde van woningen vooral de verdeelsleutel te zijn om de gewenste inkomsten te genereren, stelt VEH.

Gemeenten hebben met het Rijk afgesproken dat de totale OZB-opbrengst dit jaar met maximaal 2,76% mag stijgen. Uit het onderzoek blijkt dat de totale OZB-opbrengst die huiseigenaren betalen met 3,9% omhoog gaat. De afspraak werkt dus niet. Gemeenten worden niet gestimuleerd om de OZB in de hand te houden omdat ze niet individueel worden aangepakt als ze hun belastingtarief bovenmatig verhogen. Daarentegen worden gemeenten die de OZB nauwelijks verhogen of zelfs verlagen toch gestraft door de verhogingen van andere gemeenten. VEH vindt dat de jaarlijkse OZB-stijging moet worden gemaximeerd tot het inflatieniveau. Bovendien moet er een beter en eerlijker systeem van lastenverdeling worden ingevoerd. Dat kan met een heffing waarbij alle huishoudens, zowel huurders als huiseigenaren, meebetalen aan de kosten van gemeentelijke voorzieningen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.