Leo Stevens: sloophamer in eigenwoningregeling

0

Econoom en emeritus hoogleraar Leo Stevens gaat op 29 mei tijdens HypoVak in op de knelpunten bij het adviseren over de fiscaliteit eigen woning. De bestaande eigenwoningregeling (waaronder de hypotheekrenteaftrek) is door een stapeling van maatregelen een gecompliceerd bouwwerk geworden. Op welke onderdelen kan de sloophamer in het complexe bouwwerk?

De Raad van State sprak zich onlangs in duidelijke taal uit over de complexiteit van deze fiscale regels. In zijn Jaarverslag 2017 schrijft de RvS dat de fiscaliteit rond de eigen woning in het belang van het maatschappelijk draagvlak voorspelbaar moet zijn en zo eenvoudig mogelijk.

De bestaande eigenwoningregeling, waaronder de hypotheekrenteaftrek, is door stapeling van maatregelen enorm gecompliceerd geworden. Hierdoor moet er volgens de Afdeling advisering van de Raad van State in veelvoorkomende situaties (bijvoorbeeld verhuizing, verblijf in het buitenland of verbreking van relatie) nog te vaak een deskundige worden ingeschakeld. Door de complexiteit kan degene voor wie de regelingen zijn bedoeld, de burger, zijn weg er niet meer in vinden.

Deze keynote maakt deel uit van de HypoVak Conference, een serie hoogwaardige masterclasses met inspirerende sprekers, geselecteerd door de redactie van InFinance.

Prof.dr. Leo Stevens

Emeritus hoogleraar Leo Stevens nam op 1 april 2018 afscheid als Kroonlid van de SER. Een ambt dat hij tien jaar vervulde. Stevens promoveerde in 1980 op het proefschrift ‘Belasting naar draagkracht’. In 1986 werd hij aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam benoemd tot hoogleraar Fiscale Economie. Zijn oratie was getiteld ‘Solidair of solitair’; de relevantie van de leefvorm voor het inkomensbeleid. Zijn afscheidscollege in 2006 was gericht op Fiscaal Gezinsbeleid. Hij was tot 8 december 2006 (in 0,6-deeltijd) voorzitter van de Vakgroep Fiscale Economie en voorzitter van de Stichting Europese Fiscale Studies die een postdoctorale opleiding verzorgt. Tevens was hij voorzitter van de Raad van Advies van het aan de Erasmus Universiteit verbonden Instituut Financiële Planning.

Publiekgerichte publicaties zijn ‘Fiscus ik ben je vriendje niet’ (1997),  ‘Belasting: weggegooid geld?’ (2002), Fiscale Brandnetels (2005); Fiscale Fascinatie (2006): ‘Naar een solidaire participatiemaatschappij’ (2008) en ‘100 jaar inkomstenbelasting; en hoe nu verder? (2014). Geloofwaardig belasting heffen (2016); Vertrouwen in de toekomst; vertrouwen in elkaar. Persoonlijke reflecties op belastingheffing in turbulente omstandigheden. Studieboeken zijn o.a. Handboek Inkomstenbelasting 2001 en Elementair Belastingrecht. Stevens is columnist bij Het Financieele Dagblad.

Benieuwd naar het betoog van Stevens? Schrijf u dan hier in voor HypoVak 2018.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.