Dga riskeert fikse belastingaanslag pensioen

0

Sinds 27 mei is de fiscale ruimte voor de pensioenbouw verder beperkt. Dga’s die niet in actie komen, lopen daardoor het risico van een belastingclaim plus boete die kan oplopen tot 72% van het totale opgebouwde pensioenvermogen.

Dinsdag 27 mei jl. nam de Eerste Kamer een wet aan die de fiscale ruimte voor de pensioenbouw verder beperkt, bovenop de veranderingen die 1 januari van dit jaar al van kracht waren. Volgens Van Lanschot Chabot moeten dga’s tijdig in actie komen, zodat hun pensioen uiterlijk 31 december 2014 in lijn is met de nieuwe wetgeving. Anders lopen ze het risico van een belastingclaim in één keer die kan oplopen tot 52% op het totale opgebouwde pensioenvermogen. Plus een boete van nog eens 20% over datzelfde bedrag, bij elkaar dus 72%.

Arno van Orsouw, financieel adviseur van Van Lanschot Chabot, verwacht dat het overgrote deel van de dga’s ‘acuut’ in de problemen komt als zij niet tijdig actie ondernemen. Gezien de ervaringen na de wetswijziging van vorig jaar vreest hij het ergste. “Veel dga’s hebben toen niets ondernomen of niet tijdig. En hoewel sancties van de Belastingdienst tot dusver uitbleven, komen die er ongetwijfeld wel zodra zij de dga-pensioenen tegen het licht gaan houden.”

Door alle veranderingen van vorig jaar en dit jaar zien de meeste dga’s door de bomen het bos niet meer. Staken van de vorm ‘pensioenopbouw in eigen beheer’, wat steeds vaker wordt geadviseerd, is voor de meesten echter geen reële optie, omdat dit alleen mag onder strenge voorwaarden. Niet voldoen aan die voorwaarden komt ook hier de dga op een afrekening met de Belastingdienst te staan van 72%.

Ook de zorgplicht van verzekeraars en pensioenadviseurs brengt een lastige situatie met zich mee, omdat deze partijen erg afhankelijk zijn van de medewerking van de klant. Van Orsouw: “Wij kunnen langskomen, waarschuwen en adviseren, maar zij moeten toch echt zelf zorgen dat de pensioenbrief in het dossier komt en zelf hun handtekening zetten.”

Om te voorkomen dat dga’s straks (opnieuw) in problemen komen, doet Van Lanschot Chabot een dringend beroep op de dga zelf en op de Belastingdienst. Ook accountants, fiscalisten en verzekerings/pensioenadviseurs kunnen meer verantwoordelijkheid nemen. Zij kunnen volgens Van Orsouw hun klanten nog actiever en indringender wijzen op de veranderingen. “Een deel van de adviseurs doet dat al veelvuldig, maar een ander deel wijst hun klanten hier alleen op als men elkaar toevallig spreekt. Dat is te weinig. Kantoren doen er verstandig aan om de pensioenen van hun klanten voortaan bij elke wetswijziging te toetsen en erop toe te zien dat deze waar nodig worden aangepast.”

Van Lanschot Chabot heeft kortgeleden besloten om de aanvraag voor goedkeuring bij de Belastingdienst voortaan een vast onderdeel te laten zijn van de wijzigingen in het pensioendossier van de klant. Hiermee is niet alleen aan de zorgplicht voldaan, maar belangrijker nog: de dga weet zich zo verzekerd van een goede regeling.

Na de laatste wetswijziging van 27 mei wordt de fiscale aftrekbaarheid verder beperkt tot een pensioengevend jaarsalaris van maximaal 100.000 euro. Ook wordt de fiscaal aftrekbare opbouw per jaar verlaagd van 2,15% naar 1,875% (middelloon) en 1,9% naar 1,657 (eindloon). Dat geldt ook voor pensioenen lager dan 100.000 euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.