‘Belastingontwijking via Nederland flink afgenomen’

0

Het geld dat vanuit Nederland naar landen met een laag belastingtarief stroomt is met bijna 85% afgenomen van 38,5 miljard euro in 2019 naar bijna 6 miljard euro in 2021. Volgens het Ministerie van Financiën komt dit door de verschillende maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen tegen belastingontwijking.

Per 2024 treedt de bronbelasting op dividenden in werking die deze stromen nog verder zal beperken. Dit staat in een brief van staatssecretaris Van Rij van Financiën die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. In die brief worden de effecten van de maatregelen gemonitord op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank. Het gaat om voorlopige cijfers, waarbij deels een voorspelling is gedaan op basis van gegevens uit het verleden.

Van Rij: “Belastingontwijking via Nederland is succesvol aangepakt met veel verschillende maatregelen, waaronder de bronbelasting op rente en royalty’s vanaf 2021. Deze geldstromen naar laagbelastende landen lopen nu aanzienlijk minder via Nederland.”

Aangiftegegevens

Naast het monitoren van de geldstromen naar landen met een laag belastingtarief is ook gekeken naar de daadwerkelijke aangiftegegevens van de bronbelasting. In 2021 werd er nog 51 miljoen euro aan bronbelasting betaald, terwijl het kabinet geen opbrengsten had geraamd. Deze inkomensstromen zijn voor een deel te verklaren doordat bedrijven te laat waren met het aanpassen van hun structuur. Voor een ander deel zullen wellicht de administratieve kosten die gepaard gaan met een reorganisatie te groot zijn en zal de bronbelasting voor lief zijn genomen. Naar verwachting zullen deze stromen op den duur alsnog verdwijnen.

Ook is gekeken of door de bronbelasting in Nederland de geldstromen zijn verlegd naar andere landen waar veel doorstroom is, zoals Singapore en Hong Kong. Er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat de stromen vanuit Nederland zijn verlegd naar dit soort landen.

De nadruk in de aanpak van belastingontwijking van het kabinet ligt de komende tijd met name op verdere internationale maatregelen, en het implementeren van de internationale afspraken om een minimumbelasting in te voeren en het voorstel van de Europese Commissie om misbruik van doorstroomvennootschappen tegen te gaan. Die maatregelen maken Nederland nog minder aantrekkelijk voor brievenbusfirma’s.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.