Financiële opvoeding schiet tekort

0

In de financiële opvoeding van hun kinderen besteden ouders relatief weinig aandacht aan het (uit)lenen en uitgeven van geld. Een aanzienlijke groep ouders praat niet met de kinderen over het lenen en uitlenen van geld. Ook weten zij niet hoe je dit uitgavenpatroon kunt controleren.

Tot die conclusie komt RegioBank na onderzoek te hebben gedaan naar het sentiment rondom zakgeld en financiële educatie. Onderzoeksbureau Team Vier benaderde hiervoor 1.300 ouders van 10- tot 13-jarige kinderen.

Ruim 75% van hen heeft het met zijn kind(eren) gehad over geld opzijleggen om te sparen, terwijl minder dan 63% met zijn kroost in gesprek gaat over hoe het zijn geld uitgeeft. Slechts 58% praat met zijn kinderen over het (uit)lenen van geld. Daarmee lijkt dit onderwerp een blinde vlek te zijn in de financiële opvoeding van kinderen, stelt RegioBank vast.

Zorgelijke situatie

Hoewel Hans van den Bor, directievoorzitter RegioBank, van mening is dat banken een educatieve taak hebben, is hij verbaasd door sommige resultaten. “Er is nog een aanzienlijke groep die niet met zijn kinderen praat over het lenen en uitlenen van geld, en die niet weet hoe je het uitgavenpatroon van je kinderen controleert. Dat vind ik zorgelijk. Een op de zeven ouders denkt bovendien dat zijn kind beter op de hoogte is van alle betaalmogelijkheden dan hijzelf. Als jouw kennis beperkter is dan die van je kind, geeft dat des te meer reden om het financiële gedrag van je kind te monitoren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.