Corona zorgt voor dip in creditcard-aanvragen

0

De coronapandemie zorgt ook bij creditcardaanbieders voor negatieve cijfers.

Normaal gesproken worden vooral in juli en augustus veel nieuwe creditcards uitgegeven, maar deze zomer bleef het aantal creditcard aanvragen sterk achter bij voorgaande jaren. In vergelijking met eerdere jaren werd er in 2020 tot 40% minder vaak naar creditcards gezocht.

Minder nieuwe aanvragen door vele thuisblijvers

De zomerse creditcardpiek wordt normaal gesproken veroorzaakt door vakantiegangers, die tijdens hun reis een creditcard willen gebruiken als betaalmiddel. In veel verre landen is het betalen met een Nederlandse pinpas immers niet altijd mogelijk. Ook bij het huren van een auto is een creditcard in veel gevallen noodzakelijk, vanwege de borgstelling.

Doordat geplande reisbestemmingen als de Dordogne of Nieuw-Zeeland onverhoopt werden ingeruild voor Drenthe of Zeeland, was de behoefte aan een internationaal betaalmiddel een stuk lager dan gebruikelijk. Ook de enorme daling van het aantal zakenreizen heeft hier aan bijgedragen.

Thuisblijvers zorgen wel voor stijging gebruik

Doordat veel Nederlanders thuis zitten, is het gebruik van creditcards wel licht gestegen. Er werden in 2020 meer spullen online besteld dan ooit, waarbij ook de kredietkaart vaker als betaalmiddel werd gebruikt.

De toename van het aantal bestellingen bij internationale webshops droeg bij aan deze stijging, maar ook de automatische aankoopverzekering in combinatie met recente berichtgeving over webfraude heeft mogelijk een rol gespeeld.

Geen negatief effect op aandelenkoersen

De aandelenkoersen van de grootste creditcardaanbieders, VISA en Mastercard, lijken vooralsnog geen last te hebben van de lagere vraag in Nederland. In veel andere landen wordt de creditcard aanzienlijk vaker gebruikt, wat voor een positief koersverloop heeft gezorgd.

Enkel American Express stond aan het begin van de herfst op een lagere koersstand dan aan het begin van dit jaar. VISA stond op datzelfde moment op een plus van 5%, terwijl Mastercard zelfs 10% in het groen stond.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.