Verzekeraars schuiven met beleggingen

0

Verzekeraars hebben in het derde kwartaal van 2012 voor 1,4 miljard euro aan aandelen en beleggingsfondsen verkocht. Ze zijn voor 1 miljard euro overgestapt naar obligaties, meldt De Nederlandsche Bank. Vooral door herstel van de aandelen- en obligatiemarkten in het derde kwartaal van 2012 is de effectenportefeuille van verzekeraars met 9,5 miljard toegenomen tot 281 miljard euro per eind september 2012.

Daarnaast veranderde de samenstelling door transacties in aandelen en obligaties. Voor bijna 1 miljard euro zijn aandelen afgestoten, vooral van bedrijven, waarvan de helft uit Nederland. Daar stonden netto aankopen van obligaties tegenover.

Maar ook in deze portefeuille vond een verschuiving plaats. Obligaties van vooral Duitse, Engelse en Spaanse banken werden verkocht (0,6 miljard euro). Ook Frans overheidspapier werd van de hand gedaan. Nadat de belangstelling voor Frans papier in het vorige kwartaal weer was hersteld vonden in dit kwartaal opnieuw netto-verkopen plaats van totaal 1 miljard euro. De opbrengsten zijn voornamelijk belegd in Duits overheidspapier (1,6 miljard euro), terwijl er ook aankopen werden gedaan van papier uitgegeven door Nederland, de Europese Unie en EFSF alsook Noord-Amerikaanse overheden.

Per saldo werd voor ruim 2 miljard euro langlopend overheidspapier gekocht, waardoor de omvang van deze portefeuille toenam tot 124 miljard euro (eind juni 118 miljard euro). Daarbij maken Duitse en Nederlandse obligaties elk ruim 40 miljard euro uit, terwijl de positie op Frankrijk tot 15 miljard euro is geslonken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.