Verontrustende uitkomst: slechts 7% maakt gebruik van onafhankelijk adviseur

0

Onderzoek van ING Investment Management (ING IM) toont een verontrustende uitkomst. Ongeveer acht op de tien Europeanen maakt geen gebruik van professioneel advies om inzicht in de eigen financiën te verkrijgen. In Nederland maakt maar 7% gebruik van onafhankelijk adviseurs.

In Nederland gaat volgens het onderzoek het grootste gedeelte van de bevolking (52%) af op hun eigen beoordelingsvermogen als het gaat om financiële beslissingen. Daarnaast maakt niet meer dan 7% gebruik van onafhankelijke adviseurs.

Onder de Europeanen gaat 26% af op hun eigen beoordelingsvermogen bij het nemen van financiële beslissingen. Iets meer dan de helft (53%) vraagt daarbij familieleden om raad.

Het onderzoek is gebaseerd op interviews met 5500 mensen uit 11 Europese landen. Om een zo goed mogelijke afspiegeling van de samenleving te simuleren is er bewust gekozen voor een variabele groep mensen uit verschillende leeftijdscategorieën en met verschillende opleidingsniveaus.

“Deze bevindingen zijn zorgelijk”, vindt Ivar Roeleven, Directeur Beleggingsfondsen Europa bij ING IM. “Het verklaart ook waarom een eerder onderzoek van ons aantoont dat maar liefst 66% van de Europeanen over een mager basisniveau beschikt voor wat betreft hun financiële geletterdheid. Daarbij kwam ook naar voren dat nog eens 20% van de Europese bevolking zelfs een ronduit zwak financieel kennisniveau heeft.”

Er zijn verschillende risico’s verbonden aan het niet inwinnen van professioneel financieel advies, waarschuwt Roeleven. “Mensen dreigen onvoldoende vermogen op te bouwen en lopen het risico op een ontoereikende verzekeringsdekking of niet voldoende inkomsten in de toekomst om hun levensstijl te kunnen waarborgen. Ons onderzoek toont aan dat slechts 27% van de Europeanen een pensioenplan heeft en dat maar 7% over beleggingsproducten bezit.”

Roeleven ziet dat er enorme kansen liggen voor financiële adviseurs. “Mensen moeten meer controle zien te krijgen over hun financiën. In die zin laat ons onderzoek zien dat er enorme kansen liggen voor financiële adviseurs. Tegelijkertijd moeten we mensen zien te overtuigen van het feit dat dergelijke diensten veel voordelen met zich meebrengen en dat voor een evenwichtigere invulling van je vermogen ook beleggen de aandacht verdient.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.