Vaste kosten pakken duur uit voor kleine beleggers

0

Nederlanders die met relatief lage bedragen beleggen zijn vaak duurder uit voor een dienstverlening met vaste kosten. Het verschil tussen aanbieders onderling loopt op tot 3,8%.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Beleggingsmatch.nl in samenwerking met IEX.nl. Het onderzoek vergelijkt vijftien vermogensbeheerders en mixfondsen die bedragen vanaf 1000 euro toestaan en vergeleek de kosten bij inlegbedragen van 1000, 5.000 en 10.000 euro. Het onderzoek richt zich op dienstverleningen waarmee de klant eenvoudig zijn geld kan laten beleggen zonder zelf een beleggingsmix samen te stellen of deze bij te moeten houden.

Bij een vergelijking van de kosten bij een inlegbedrag van 5.000 euro loopt het verschil tussen de duurste en goedkoopste aanbieder op tot 3,8%. Binck Forward, Centraal Beheer en Fitvermogen komen als het meest voordelig uit de vergelijking, waarbij Binck Forward en Centraal Beheer de goedkoopste zijn met 0,68%. De duurste partijen zijn ING, Nationale Nederlanden en Bright Beleggen. De nieuwkomer Bright Beleggen is door haar vaste kosten van 210 euro per jaar in dit onderzoek de duurste keuze met 4,44%.

Uit het onderzoek blijkt dat beleggers vaak duurder uit zijn ten opzichte van aanbieders die met percentages werken. Van de onderzochte partijen zijn er zes die met deze vorm van kosten werken, namelijk Bright, Dexxi, ING, KNAB, Nationale Nederlanden en Rabobank. Wie bijvoorbeeld met ING Beleggen met Beheer in zee gaat, betaalt jaarlijks 16 euro aan kosten. Op een bedrag van 1000 euro is dat direct 1,6%. Hoe hoger de inleg, hoe kleiner de impact van de vaste kosten.

Aanbieders lopen achter bij Mifid II

Om de opbouw van kosten transparanter te maken, moeten aanbieders sinds dit jaar voldoen aan nieuwe Europese wetgeving, de Mifid II. Het betekent dat meer kosten inzichtelijk gemaakt moeten worden. Dit zijn met name kosten voor het in- en uitstappen, transacties in de portefeuille en in de producten.

Uit het onderzoek van Beleggingsmatch blijkt dat de aanbieders in de meeste gevallen nog niet aan de nieuwe wetgeving voldoen. Bij de meeste partijen waren de Mifid II-kosten niet of beperkt beschikbaar bij navraag van de data.

Meeste rendement

De aanbieders die het meeste rendement opleverden waren ABN Amro Begeleid Beleggen en de Gemaksfondsen van Fitvermogen. Over zeven jaar hebben beide partijen 7,4% rendement behaald per jaar in de periode 2011 – 2017.

Gekeken naar de performance over drie en vijf jaar dan voert ABN Amro de top 3 aan. ING behaalt over alle perioden een derde plaats.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.