Toch volgens de regels

0

In tegenstelling tot een eerder vermoeden van Adfiz, blijken Allianz en Legal & General toch niet in strijd te handelen met het provisieverbod bij beleggingen.

Dat meldt de brancheorganisatie naar aanleiding van het bericht over problemen bij de beloning voor beleggingsdiensten onder het nationaal regime gisteren op InFinanceDaily.

Daarin stond dat Legal & General en Allianz de provisieafspraken respecteren die zij met het intermediair hebben gemaakt. Daarmee zouden ze volgens Adfiz wel in strijd handelen met het provisieverbod. Dit blijkt echter niet zo te zijn.

Onder het provisieverbod voor beleggingsondernemingen mogen beleggingsondernemingen vanaf 1 januari 2014 geen provisie betalen of ontvangen voor beleggingsdienstverlening. De situatie is echter anders wanneer een aanbieder handelt als beleggingsinstelling of verzekeraar. In die hoedanigheid mag de aanbieder lopende provisieafspraken voor beleggingsdienstverlening onder het nationaal regime wel eerbiedigen bij overeenkomsten die voor 1 januari 2013 zijn aangegaan.

Allianz en Legal & General hebben de afgelopen dagen aangegeven richting Adfiz dat zij niet als beleggingsonderneming handelen, maar als beleggingsinstelling of verzekeraar. Zij kennen daarom geen wettelijke belemmering om hun gemaakte provisieafspraken na te komen.

“Voor beleggingsondernemingen daarentegen is het probleem wel reëel dat zij van de wet niet langer provisie mogen uitkeren, terwijl het intermediair in redelijkheid wel een beroep op gemaakte provisieafspraken kan en zal doen”, aldus Adfiz.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.