Stop met demoniseren bankiers

0

Ach jee, de vertrekkende Britse centralebankgouverneur Mervyn King vindt dat moet worden gestopt met het demoniseren van bankiers voor hun rol in de financiële crisis. Dat heeft King gezegd in een interview met de Britse krant The Telegraph.

Volgens King zijn de acties van bankiers niet de enige verklaring voor de crisis. ,,Stop met het demoniseren van individuen. Dit was geen probleem van individuen, maar een falen van het systeem. We hebben met z’n allen het bankensysteem te groot laten worden, we hebben de banken te veel status en maatschappelijk aanzien aangemeten en het systeem onvoldoende gereguleerd”, aldus King.

De centralebankpresident zei dat de hervormingen van het toezicht op de Britse bankensector zullen leiden tot een ‘revolutie’’ in de wijze van bankieren en dat mensen daardoor weer trots kunnen worden op de banken.  ,,In plaats van dat mensen Britse banken bespotten zoals in 2007 en 2008 zullen ze uiteindelijk zeggen dat er lering is getrokken uit de fouten”, denkt King.

King wordt per 1 juli opgevolgd als gouverneur van de Bank of England door de Canadese centralebankpresident Mark Carney.

Een aantal uiteenlopende reacties op bovenstaande oproep op Twitter:

‘Die man heeft gelijk, ik zeg dit ook al jaren. Consumenten wilden ook steeds meer, lenen zoveel je maar kon, zonder je af te vragen of je het wel kon trekken als je bv je job verliest. Hebzucht is van alle leeftijden en klassen en de crisis is het gevolg. Probleem is de eigen verantwoordelijkheid, niemand neemt die nog, we schuiven liefst alles af op anderen als het misgaat. Zo ook met de crisis, met steun van opportunistische
politici.’

‘Bankiers zijn de grootste schuldigen aan de crisis en zij zijn nog veel meer schuldig aan het feit dat de crisis de komende jaren zal uitdeinen puur door de extreem walgelijke hebzucht van diezelfde bankiers, monsters zijn het.’

‘Woorden die ons nog voorzichtiger laten zijn. We moeten ervoor zorgen dat niemand deze demonen vergeten. Ze kosten elke burger in bijna elk land hun waardigheid en veel geld. Mensen worden door hun schuld gedreven om in vuilbakken eten te zoeken, enz.. Neen, belangrijk is om deze hebzuchtige instellingen hard en goed aan te pakken en nooit meer los te laten.’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.