SNS-beleggers pakken DNB aan

0

Vier beleggers in SNS Reaal zijn een juridische actie gestart tegen De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder zou geadviseerd hebben om ook de beleggers te onteigenen, en nog wel meer steken hebben laten vallen. De beleggers en hun advocaat Jeroen Wendelgelst willen dat DNB hierover verantwoording aflegt.

Ze hebben een bezwaarschrift ingediend tegen een besluit van 27 januari 2013 waarin DNB aan SNS Bank opdracht geeft om binnen vier dagen ruim 1,8 miljard euro aan nieuw kapitaal op te halen. “Het niet kunnen naleven van deze onmogelijke opdracht is de voornaamste reden voor de nationalisatie op 1 februari”, aldus de beleggers in de verklaring. “Uit later gelekte documenten blijkt dat DNB al langer op onteigening heeft aangestuurd.”

Verder zou DNB zijn afgeweken van de wettelijke regels voor het toezicht op banken, heeft de toezichthouder vrijwel volledig de financiële informatie genegeerd die SNS Bank zelf heeft aangeleverd, en zou DNB zich beroept hebben op een extern rapport, dat strijdig is met de interne informatie van de bank.

Als blijkt dat DNB onrechtmatig heeft gehandeld, kan dit beleggers recht geven op aanvullende schadeloosstelling voor hun onteigende effecten. Wendelgelst is in overleg met andere advocaten en belangenbehartigers om te beoordelen of samen kan worden opgetrokken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.