Recordomvang Nederlandse beleggingsinstellingen

0

Het totale vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen is met 7 miljard euro (0,9%) gegroeid in het laatste kwartaal van 2016. Daarmee heeft het belegd vermogen van de sector een nieuwe recordomvang bereikt van 830,8 miljard euro.

Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). In het vierde kwartaal van 2016 groeide het beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen met 7 miljard euro tot 831 miljard euro. Mede dankzij de lagere wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar boekte de sector een rendement van 2,7% op kwartaalbasis. De hieruit voortkomende vermogensstijging werd deels teniet gedaan doordat investeerders 10,9 miljard euro aan de fondsen onttrokken.

Onder de stijging gaan aanzienlijke verschillen tussen typen fondsen schuil. Aandelen- en vastgoedfondsen zijn met respectievelijk 9,5 miljard en 2,6 miljard euro gegroeid. Obligatiefondsen zijn juist gekrompen, met 14,6 miljard euro. De categorie overige fondsen, met daarin onder andere hypotheekfondsen, hedgefondsen en grondstoffondsen, groeide met 9,5 miljard euro.

Wisselkoerswinsten zijn de voornaamste reden voor de groei van de sector. De totale activa van de sector zijn met 20,3 miljard euro gegroeid door wisselkoersherwaarderingen. Ongeveer 30% van de totale activa van Nederlandse beleggingsinstellingen zijn afkomstig uit de Verenigde Staten. Een depreciatie van de euro ten opzichte van de dollar zoals in het vierde kwartaal van 2016 heeft plaatsgevonden (-5,6%), leidde daarom tot grote koerswinsten voor de sector. Mede door deze winsten hebben de beleggingsinstellingen een rendement van 2,7% kwartaal-op-kwartaal behaald.

Hypotheekfondsen

Het effect van deze koerswinsten op het belegd vermogen wordt deels teniet gedaan door onttrekkingen van investeerders. Voor het eerst in 2016 hebben investeerders netto geld onttrokken aan beleggingsinstellingen (10,9 miljard euro). Zowel aan aandelen- als aan obligatiefondsen hebben beleggers geld onttrokken: respectievelijk 4,9 en 8,5 miljard euro. Dit gebeurde vooral door institutionele investeerders zoals verzekeraars en pensioenfondsen.

Hoewel verzekeraars al het hele jaar geld uit beleggingsinstellingen terugtrekken, is het volume hiervan in het laatste kwartaal van 2016 het hoogst met 4,1 miljard euro. Pensioenfondsen hebben voor het eerst in het afgelopen jaar geld onttrokken, namelijk 6,2 miljard euro. De categorie overige fondsen laat een positieve netto-inleg zien, met name dankzij de doorzettende groei van hypothekenfondsen. De trend van nieuwe hypotheekverstrekking vanuit Nederlandse beleggingsfondsen aan particulieren zet daarmee door.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.