Pensioenkosten Nederland laag

0

De totale kosten van vermogens- en pensioenbeheer bij Nederlandse pensioenfondsen liggen gemiddeld lager dan in de rest van de wereld. Nederlandse fondsen behalen bovendien hogere rendementen. Dit blijkt uit een internationale vergelijking  van het Canadese bedrijf CEM Benchmarking.

Kosten moeten altijd in relatie tot risico én rendement worden gezet. De kosten van vermogensbeheer worden beïnvloed door keuzes van sociale partners en/of het pensioenfonds. Ook de manier van beleggen (intern-extern en actief-passief) speelt een rol.

De beleggingsmix van een fonds heeft grote invloed op de kosten van het vermogensbeheer: alternatieve beleggingen brengen hogere kosten met zich mee dan beleggingen in obligaties. Tegenover hogere kosten (bijvoorbeeld door prestatie-afhankelijke beloningen) staat echter vaak een hoger rendement.

De kosten van pensioenbeheer worden ook sterk beïnvloed door de grootte van het fonds, alsmede door nationale wetgeving. De fondsen uit de benchmark zijn bijvoorbeeld vele malen groter dan het gemiddelde Nederlandse pensioenfonds. Bovendien brengen bijvoorbeeld de strenge eisen die in Nederland worden gesteld aan pensioencommunicatie hogere kosten met zich mee. Dergelijke internationale verschillen maken het vergelijken van kosten van pensioenbeheer lastiger dan het vergelijken van de kosten van vermogensbeheer.

In de genoemde benchmark zijn de kosten van Nederlandse pensioenfondsen over het boekjaar 2011 afgezet tegen de kosten in de rest van Europa, de Verenigde Staten en het gemiddelde van de wereld. Het onderzoek naar de kosten van vermogensbeheer is uitgevoerd onder 363 pensioenfondsen wereldwijd. De VS en Canada zijn samen vertegenwoordigd met 280 pensioenfondsen. 40 Nederlandse fondsen namen deel. Het totaal vermogen van alle 363 deelnemende fondsen bedraagt 4.667 miljard euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.