Pensioendroom niet financieel onderbouwd

0

Nederlanders denken dat een pensioenvermogen van 280.000 euro voldoende is om een comfortabel pensioen te hebben, maar ze hebben daarvoor meer dan het dubbele nodig.

Dat blijkt uit onderzoek van Blackrock, die ‘een verontrustende discrepantie’ ziet tussen de verwachtingen die Nederlanders hebben over hun leven na hun pensionering en wat ze ondernemen om die doelen te verwezenlijken.

“Uit ons onderzoek blijkt dat vermogen opbouwen voor een comfortabel pensioen voor één op de vijf Nederlanders een prioriteit is en dat ze denken na hun pensionering primair afhankelijk te zijn van hun AOW-inkomen en hun bedrijfspensioen. Nederlanders zeggen gemiddeld 42.000 euro aan pensioeninkomen per jaar nodig te hebben, maar slechts 23% begrijpt hoeveel geld ze moeten sparen om dit doel te bereiken. De realiteit is dat ze hiervoor een pensioenpot nodig hebben van 611.000 euro.” Ze denken echter aan 280.000 euro genoeg te hebben.

“Naast hun pensioenregelingen verwachten mensen hun pensioen te financieren door langer te werken en door inkomsten te verwerven uit spaargeld. Misschien wordt het tijd om eens goed na te denken over het effect van rente en inflatie op hun hard verdiende spaargeld en om beleggingen te overwegen die op de langere termijn potentieel een hoger rendement en hogere inkomsten kunnen bieden,” aldus Blackrock.

Nederlanders sparen van elke euro 11 cent en beleggen 6 cent. Van een VOC-mentaliteit onder de spaarders is geen sprake, zo blijkt uit het onderzoek: “Op de vraag wat hen ertoe zou brengen een groter deel van hun spaargeld te beleggen, antwoordde 37% ‘niets’; een kwart (27%) zei wel te willen beleggen als ze zeker zouden weten dat ze hun oorspronkelijke inleg niet zouden verliezen terwijl 23% zou gaan beleggen als ze gegarandeerd een rendement zouden behalen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.