Meer beleggingsfondsen dan ooit in Nederland

0

Het aantal Nederlandse beleggingsinstellingen is flink toegenomen: van 1494 in het derde kwartaal naar 1519 in het vierde kwartaal van 2012. Er zijn nog nooit zoveel in Nederland gevestigde beleggingsinstellingen geweest als nu.

Het fondsvermogen van de Nederlandse beleggingsinstellingen is met 2,1% gestegen naar 556,0 miljard euro in het laatste kwartaal van 2012. De stijging werd veroorzaakt door zowel koerswinsten op de beleggingen als netto-instroom.

De beleggingsinstellingen behaalden een positief totaalrendement op hun beleggingen van 1,3% in het vierde kwartaal van 2012. Op de aandelenbeleggingen werd een koerswinst behaald van 1,3%. De MSCI World index (een benchmark, gemeten in euro’s) daalde in deze periode met 0,4%, terwijl de AEX-index in deze periode met 6,0% steeg. Per ultimo 2012 hebben de beleggingsinstellingen voor 225,2 miljard euro in aandelen belegd. Er wordt vooral in Amerikaanse aandelen (73,4 miljard euro) en Britse aandelen (22,0 miljard euro) belegd. De beleggingen in Nederlandse aandelen zijn 11,1 miljard euro groot.

De Nederlandse beleggingsinstellingen rapporteerden een netto-inleg van 3,9 miljard euro in het vierde kwartaal van 2012. De netto-inleg was vooral afkomstig van pensioenfondsen (3,2 miljard euro). Nederlandse huishoudens haalden voor het negende kwartaal op rij geld weg bij de Nederlandse beleggingsfondsen (250 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2012). Obligatiefondsen (3,6 miljard euro) en de overige fondsen (1,9 miljard euro) trokken de meeste netto-inleg aan. Ook vastgoedfondsen (0,2 miljard euro), hedgefondsen (0,2 miljard euro) en gemengde fondsen (3 miljoen euro) lieten een netto-inleg zien. Aan de aandelenfondsen werd voor een bedrag van 2,1 miljard euro onttrokken.

Bron: De Nederlandsche Bank

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.