Jongere cryptobezitter neemt het meeste risico

0

Beleggers in cryptovaluta houden de risico’s veelal beperkt: de meerderheid speculeert met minder dan 1.000 euro. Eén op de vijf jongeren neemt echter meer risico door in crypto’s te investeren met geleend geld. Dit blijkt uit een consumentenonderzoek in opdracht van de AFM onder 800 cryptobezitters vanaf 16 jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste bezitters tussen de 25 en 45 jaar oud zijn en dat de meerderheid man is. Een gokje wagen en nieuwsgierigheid noemen respondenten het vaakst als reden om crypto’s te bezitten.

Ruim de helft van de bezitters zegt voor minder dan 1.000 euro te hebben ingelegd. Investeringen van 10.000 euro of meer komen nauwelijks voor. Bij jongeren van 16 tot en met 24 jaar lijkt een sterke waardedaling vaker te leiden tot een financieel probleem, dan bij cryptobezitters van 45 tot en met 54 jaar.

Vooral jongeren nemen meer risico

Maaike Diepstraten (toezichthouder AFM Expertisecentrum): “Naast het inleggen van relatief lage bedragen, blijven veruit de meeste respondenten ook weg van meer risicovolle activiteiten zoals het gebruik maken van geleend geld of het uitlenen van crypto’s. Toch zien we dat ongeveer één op de tien cryptobezitters gebruik maakt van geleend geld (leverage). Onder jongeren (16 tot en met 24 jaar) is dit zelfs bijna één op de vijf.”

Daarnaast is bijna de helft van de cryptobezitters bekend met de mogelijkheid om crypto’s uit te lenen tegen een vergoeding, en ongeveer 10% geeft aan dit ook daadwerkelijk te doen. Van de mensen die dit doen, vinden vier op de tien dit net zo veilig als sparen bij een bank. Cryptotegoeden vallen, in tegenstelling tot banktegoeden, echter niet onder het depositogarantiestelsel. Daarmee is er voor consumenten geen financieel vangnet.

Europese regelgeving is eerste stap

Naar verwachting in 2024 treedt de Europese regelgeving MiCAR in werking. Daarmee komen crypto’s onder toezicht. De AFM: “Dit is een eerste stap naar regulering van de crypto-sector en helpt toezichthouders in Europa bij het aanpakken van risico’s. De AFM benadrukt dat MiCAR geen garantie is voor het oplossen van alle problemen in de crypto-markt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.