Investering in medicijnen moet maatschappelijker

0

De helft van de tien grootste verzekeraars in Nederland doet niets om de toegang van armen tot geneesmiddelen te bevorderen.

Dat blijkt uit het tweede praktijkonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Alle tien verzekeraars investeren wel voor in totaal 29,7 miljard euro (waarvan 5,2 miljard euro voor eigen rekening) in twintig grote farmaceutische bedrijven die hierin het verschil kunnen maken.

Aegon, Allianz, ASR, Generali en Legal & General hebben op geen enkele wijze kunnen aantonen dat zij de VN ‘Mensenrechten Richtlijnen voor Farmaceutische Bedrijven in relatie tot Toegang tot Medicijnen’ toepassen in hun investeringen.

Achmea, ING en SNS Reaal hebben aan de Eerlijke Verzekeringswijzer toegezegd om hun beleggingspraktijk ten aanzien van toegang tot geneesmiddelen in het komende jaar te verbeteren.

Het onderzoek richtte zich op de keuzes die de grootste levensverzekeraars in Nederland maken bij hun investeringen in grote internationale farmaceutische bedrijven. Onderzocht is of de score van de farmaceutische bedrijven op de Access to Medicine Index meetelt in de investeringsbeslissingen van verzekeraars.

Peter Ras van de Eerlijke Verzekeringswijzer: “Het recht op noodzakelijke medicijnen is vastgelegd in internationaal recht, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het juridisch bindende VN-verdrag voor Economische, Sociale en Culturele Rechten. Maar voor een derde van de wereldbevolking is dat recht niet vanzelfsprekend. Je zou verwachten dat alle verzekeraars die investeren in farmaceutische bedrijven zich actief houden aan VN-verdragen en richtlijnen voor betere toegang tot geneesmiddelen, maar dat is niet zo.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.