In verzet

0

De Deutsche Bank wil eenzijdig 18.000 zakelijke rekeningen opzeggen. Boeren, vissers en andere mkb’ers gaan in verzet tegen de bank.

De rekeningen zouden niet rendabel zijn. Het gevolg zou zijn dat ondernemers die niet elders terecht kunnen, bankloos zouden raken.

Bankloos
Maar kun je überhaupt bankloos raken als ondernemer, die verder een keurig betalingsgedrag heeft? Volgens advocaat Marianne Adema Fruytier Lawyers in Business kan het juridisch eigenlijk niet. “Een bank kan alleen tot opzegging van een kredietovereenkomst overgaan als daar wel voldoende zwaarwegende grond voor aanwezig is. Dat betekent dat als je als klant niet netjes je rente- en aflossingsverplichtingen nakomt, dan zou dat bijvoorbeeld wel een reden kunnen zijn om als bank tot opzegging over te gaan.”

Dus die 18.000 ondernemers kunnen die brief van Deutsche Bank in de prullenbak gooien? Volgens een blog op de site van de MKB Servicedesk van advocaat Arjan Paardekoper moet je wel iets doen. Je moet je inspannen en aantoonbaar bij minimaal twee andere banken aankloppen.

Gewaarschuwd
Zorg dat je deze pogingen per e-mail of brief doet en bewaar de correspondentie – waaronder de eventuele afwijzing – goed. Indien de andere banken niet geïnteresseerd zijn om je over te nemen, dan zou je je met succes kunnen verweren tegen opzegging door de Deutsche Bank.

Maar is de Deutsche Bank niet gewaarschuwd? Ja zeker wel. Minister Dijsselbloem heeft naar eigen zeggen een hartig woordje met de directeur gesproken. Er is een aantal ondernemers waarbij de opzegging werd teruggedraaid. Maar een generaal “blijf toch maar”, blijft tot nu toe uit, volgens advocaat Adema. “Wellicht dat het eerst tot een procedure zou moeten aankomen, voordat ook duidelijk wordt dat ze het niet kunnen doorzetten op die manier.”

Zorgplicht
De betrokken ondernemers zelf reageren heel verschillend. Adema:”Dat hangt er net vanaf. Het zijn ondernemers die zich hier wel heel erg druk over maken, want die brief is duidelijk genoeg. Maar een groot aantal denkt ook dat het zo’n vaart eerst wel niet zal lopen en ervan uitgaan dat een bank een zorgplicht heeft.”

Dus het risico van bankloos worden is niet heel groot? Adema: “Wel als we kijken naar de juridische kant van het verhaal. Een klant die in feite zijn verplichtingen nakomt en dat dit puur is in het kader van een beleidswijziging van de bank. Uiteindelijk moet een rechter hier als laatste wellicht een oordeel over geven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.